Saftiga lussebullar/lussekatter – guldgula som saffran! 1


 

IMG_8567

Hej på er!

Lilltjejen har precis somnat, jag har tagit en paus i allt pluggande och tänkte passa på att ge er ett kanonrecept på lussebullar! Jag har precis gjort andra satsen för i år – ja, jag vill inte vänta till december! : )

Här hemma älskar vi lussebullar och vi går trots allt snart in i november, det är inte alltför lång tid kvar till första advent och allt vad det innebär. Så självklart kan man bara lussebullar redan nu!

Det här receptet tycker jag är kanonbra! Det ger saftiga bullar, lättarbetad deg och god smak av saffran. Jag använder mig av två påsar saffran (1/2 gram vardera) men vill man ha ännu mer intensiv smak kan man förstås tillsätta ytterligare en påse.

Jag bakar enbart med riktigt smör, och jag har även ett ägg samt kesella i degen. Gott gott! Jag har utgått från ett gammalt recept och gjort om det efter vad jag tyckt passat bäst. I originalreceptet stod det att man skulle ha 16 dl mjöl (plus någon deciliter till utbakning) men jag var nöjd med degens konsistens vid 14 dl och lät den sedan jäsa. Du ska ha en välarbetad och smidig deg, ej mjölstinn. Arbeta hellre in lite mjöl vid utbakningen.

Här hemma plockar alla bort russinen från bullarna så därför finns inga svarta prickar på bullarna : ) Vill du ha russin trycker du förstås ner det. Är du ett stort fan av russin kan du även lägga i en deciliter i degen. (gör det vid steget där du tillsätter socker och kesella)

Det här är en kanonbra grunddeg så om du vill kan du göra saffranssnurror med samma deg. Varför inte göra en fyllning med smör, mandelmassa och vaniljsocker? Bred ut på samma sätt som kanelbullar, rulla ihop, jäs och grädda. Åh så gott, det måste jag också göra någon dag!

Ni blir allt lite sugna va? : ) Här i Skåne ryktas det om storm ikväll så kanske blir det lite lussebulle och glögg ikväll när vinden viner….

Saftiga lussebullar (ca 25-30 st)

50 gram jäst (jag använde den röda varianten)
2 påsar saffran
150 gram smör
5 dl mjölk
2 dl strösocker
250 gram kesella (en burk, jag hade varianten med 10% fetthalt)
2 krm salt
1 ägg
Ev 1 dl russin
14-15 dl vetemjöl

Ägg till pensling
Russin

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke och smält smöret på låg värme. Rör ner saffranet i smöret och tillsätt sedan mjölken – låt det bli ca 37 grader. (jag tar det hellre lite innan)

Rör ner lite av degvätskan i jästen så att den löser sig och tillsätt sedan resten. Rör ner socker, ägg, salt och kesella och rör om. (tillsätt russin om du önskar) Arbeta ner mjölet lite i taget (gärna med maskin), låt maskinen arbeta 5-10 minuter. Tillsätt mer mjöl om det behövs till du får en fin deg. Låt den jäsa under duk i 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i bitar och forma till lussekatter. Lägg dem på bakplåtspappersklädda  plåtar och jäs under duk i 35-40 minuter. Sätt nu ugnen på 200 grader, jag använde varmluft.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och tryck ner russin. Grädda dem mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Saftiga lussebullar/lussekatter – guldgula som saffran!