Lussebullar!


Hej på er!

Tänk att det snart är julafton! Här har livet rullar på i 190 sista tiden så det har tyvärr varit lite skralt med inläggen. Det blir bättre vill jag lova!

Såhär på fredagskvällen tänkte jag att vi skulle dra fram en gammal favorit, ett väldigt aktuellt recept – nämligen ett recept på lussebullar. Det här receptet ger saftiga och fluffiga bullar, en klassiker som bakas många gånger i december.

Vi hörs snart igen! 🙂

Saftiga lussebullar (ca 25-30 st)

50 gram jäst (jag använde den röda varianten)
2 påsar saffran
150 gram smör
5 dl mjölk
2 dl strösocker
250 gram kesella (en burk, jag hade varianten med 10% fetthalt)
2 krm salt
1 ägg
Ev 1 dl russin
14-15 dl vetemjöl

Ägg till pensling
Russin

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke och smält smöret på låg värme. Rör ner saffranet i smöret och tillsätt sedan mjölken – låt det bli ca 37 grader. (jag tar det hellre lite innan)

Rör ner lite av degvätskan i jästen så att den löser sig och tillsätt sedan resten. Rör ner socker, ägg, salt och kesella och rör om. (tillsätt russin om du önskar) Arbeta ner mjölet lite i taget (gärna med maskin), låt maskinen arbeta 5-10 minuter. Tillsätt mer mjöl om det behövs till du får en fin deg. Låt den jäsa under duk i 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i bitar och forma till lussekatter. Lägg dem på bakplåtspappersklädda  plåtar och jäs under duk i 35-40 minuter. Sätt nu ugnen på 200 grader, jag använde varmluft.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och tryck ner russin. Grädda dem mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.