Vaniljfyllda sockerbullar med saffran


IMG_5303

Hej på er,

Ja, nu blir det saffransbullar mitt i april! Så kan det gå när man glömmer trycka på publicera-knappen och ett par månader efter jul bläddrar igenom alla utkast här med inlägg… : )

Så håll till godo, här kommer vaniljfyllda saffransbullar! : )

Vaniljfyllda saffransbullar (ca 20-25 st)

50 gram jäst (jag använde den röda varianten)
2 påsar saffran
150 gram smör
5 dl mjölk
2 dl strösocker
250 gram kesella (en burk, jag hade varianten med 10% fetthalt)
2 krm salt
1 ägg
14-15 dl vetemjöl

3 dl mjölk
7,5 msk torrvara – marsansås

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke och smält smöret på låg värme. Rör ner saffranet i smöret och tillsätt sedan mjölken – låt det bli ca 37 grader. (jag tar det hellre lite innan)

Rör ner lite av degvätskan i jästen så att den löser sig och tillsätt sedan resten. Rör ner socker, ägg, salt och kesella och rör om. (tillsätt russin om du önskar) Arbeta ner mjölet lite i taget (gärna med maskin), låt maskinen arbeta 5-10 minuter. Tillsätt mer mjöl om det behövs till du får en fin deg. Låt den jäsa under duk i 40 minuter. Blanda ihop vaniljkrämen, följ instruktionen på paketet eller vispa ihop den kalla mjölken med torrvaran. Låt stå i kylen en kort stund.

Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i 2 bitar och kavla ut varje bit till en rektangel. Dela sedan den biten i ca 10-12 kvadrater. Lägg en klick vaniljkräm i på varje, nyp ihop och lägg med bottnen nedåt på bakplåtspappersklädd plåt, runda gärna till dem något. Jäs under duk i ca 30 minuter. Sätt nu ugnen på 200 grader, jag använde varmluft.

Grädda dem mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Innan servering, när bullarna svalnat, penslar du dem med smält smör och doppar i strösocker.

IMG_5210

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.