Vitvinsglögg med saffran, clementin och vanilj – så himla god!


Hallojsan!

Nu är förvisso julen ”över” men man kan minsann fortsätta dricka glögg ett litet tag till! : ) Glögg hör verkligen julen och vintern till och i år har jag provat att göra en egen glögg. Många gånger när man gör sin egen glögg så ska den stå och dra i några vecka eller två men detta är en betydligt enklare variant som man sjuder ”ihop” och sedan silar innan servering.

Den glöggen som jag gjort är gjort på vitt vin. Jag är egentligen inte så förtjust i alkohol över lag men jag måste säga att den här glöggen blev fantastiskt god! Den är smaksatt med färsk vanilj, väldoftande clementin och gyllengul saffran – en härlig kombination!

Om inte förr, så till nästa jul, kan du definitivt imponera med en egen glögg till julfirandet 🙂 Fast det är ju trots allt en nyårsafton på G snart, varför inte bjuda gästerna på hemgjord glögg?

Det vin du använder behöver inte vara någon dyr historia, välj ett torrt vitt vin så är du hemma. Jag valde ”Palazzo” för 49:-/flaska (finns både i vitt och rött), det funkade kanonbra. Du kan själv välja hur söt du vill ha din glögg genom att smaka av glöggen efterhand. Minska/öka på sockret/honungen för att få fram en variant som passar dig bäst.

Och återigen, tänk så många tillsatser och annat du slipper när du gör det själv. Nästa på tur står en rödvinsglögg och en alkoholfri glögg, vi får väl se vad som hinns med här.

Prova prova! : )

Har du ”gillat” bloggen på Facebook föresten? Klicka här så kommer du direkt dit, där sker ständig uppdatering om av som händer här)

Guldgul vitvinsglögg med saffran, vanilj och clementin

1 flaska vitt vin, en torr variant
2 hela nejlikor
1-2 clementiner, beroende på storlek
1 vaniljstång
0,5 gram saffran
3 msk flytande honung
1 dl strösocker

Gör såhär;

Häll upp vinet i en kastrull och tillsätt nejlikor, clementiner (jag ”filéar” mina) i bitar, saffran och vaniljstången. (dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg frön och stång i vinet)

Låt blandningen sjuda på svag värme i ca 15 minuter. Det ska ej koka, viktigt.

Rör ner socker och honung och smaka av. Låt glöggen svalna. Sila glöggen genom en finmaskig sil så att du blir av med clementinbitar, vaniljfrön osv. Häll upp på ren flaska och förvala svalt.

Blanda ingredienserna enligt anvisning och låt det hela sjuda på svag värme i 15 minuter.

Sila glöggen när den svalnat och häll upp på ren flaska.

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.