Baconlindad köttfärslimpa med kokt potatis, gräddsås och lingon


IMG_6908

Hej!

Nu är det återigen dags för ett recept på klassisk husmanskost – all denna härliga mat! Det kan upprepas hur många gånger som helst men det är ju såååå himla gott!

Gårdagens middag blev en härlig baconlindad köttfärslimpa som serverades tillsammans med kokt potatis, hemgjord gräddsås och klassiska tillbehör som krispig smörgåsgurka och lingonsylt. Om du utesluter vissa tillbehör är köttfärslimpan ett bra alternativ för den som äter LCHF-kost.

En stor fördel med köttfärslimpan är att den klarar sig själv i ugnen väldigt länge vilket passar utmärkt då man hinner greja med allt annat under tiden. Köttfärslimpan går fint att förbereda i förväg och bara sätta in i ugnen när det är dags.

Den här köttfärslimpan är ganska enkel och klassisk men du kan självfallet smaksätta den precis som du vill. Lite örter, extra vitlök eller kanske någon matsked eller två av ajvar relish ger en helt annan smak till limpan. Gott vilket som!

Limpan måste självfallet inte baconlindas, det går fint även utan. Jag tycker dock att det ger en väldigt fin smak så jag använder gärna det som ”täcke”. Jag anser att limpan blir bäst om man gör den i ”större”modell, så därför använde jag ganska mycket färs. Det blir då middag till hela familjen och även en matlåda eller två. Det går självfallet bra att göra en mindre modell om man så önskar.

Baconlindad köttfärslimpa; (ca 6 portioner)

1 kg färs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ägg
2 msk kalvfond
1 tsk chilisås
Salt och peppar
1 paket bacon
Smör till formen

Sås;

Sky från limpan
4 dl grädde
0,5-1 tsk soja
Peppar
En maizena till redning

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en ugnssäker form med smör. Riv den gula löken grovt och pressa vitlöken. Blanda färsen med samtliga ingredienser till en jämn smet.  Lägg färsen i ugnsformen och forma till en limpa. Täck limpan med baconskivor. Stick ner en termometer i limpan och sätt in den mitt i ugnen. Stek tills den är ca 75 grader i innertemperatur, det tar ca 1,5 timme. När limpan är klar skär du upp den i lagom tjocka skivor.

När limpan varit inne drygt en timme kan du ta ut den ur ugnen som hastigast för att hälla av skyn. Häll den direkt i en kastrull och tillsätt grädden. Vispa ihop, koka upp och smaksätt med soja och peppar efter smak. Red av såsen med maizena om du önskar en tjockare konsistens.

Servera den skivade limpan med potatis, gurka, lingon och den hemgjorda gräddsåsen.

IMG_6896

Blanda ihop samtliga ingredienser till köttfärslimpan och forma en limpa i en smord, ugnssäker form. Täck med baconskivor.

IMG_6905

Låt köttfärslimpan vara inne stills den är helt färdig och skiva upp den.

IMG_6909

Servera med potatis, sås, gurka och lingon.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *