Vitlöks- och rosmarinspäckad hel kotlett med champinjonsås


IMG_7943

Hej på er!

Tiden bara rusar förbi här och jag hinner inte alls blogga så mycket som jag skulle vilja! Bättring på det – pronto!

Hur har ni det? Trots att det regnat här idag så känns det verkligen som att våren är här – ljuvligt! Matlista är veckan är spikad – mycket gott på gång. Imorgon är det lax som serveras här hemma men nu vill jag först tipsa om det vi åt ikväll. Riktigt gott och väldigt lättlagat – en jättebra kombination en vardagkväll.

Jag hade en hel bit kotlett i frysen som idag fick agera huvudingrediens. Min kotlett hade ben kvar men hittar du en benfri variant går det lika bra. Vitlök gillar vi ju verkligen här hemma så några klyftor vitlök och ett par kvistar färsk rosmarin fick stå för huvudsmaksättningen till köttet och så serverade jag en god champinjonsås till. Vi hade även en vitkålsgratäng till. Om du inte provat den gratängen så gör det snarast – sååå himla god! Recept här : )

Min köttbit hade en tunn fettkappa på sig som jag lät vara kvar. Den blir härligt krispig efter att ha varit inne i ugnen och hjälper kotletten att inte torka ut. Att hälla på lite vatten (ca 1/2 dl) i formen när den åker in i ugnen hjälper också köttet att behålla sin saftighet.

Vitlöks- och rosmarinspäckad hel kotlett (4 personer)

800-1000 gram hel kotlett (med eller utan ben)
4-6 vitlöksklyftor
2-3 kvistar färsk rosmarin
3 msk god olja
Salt och peppar

Sås

250 gram färska champinjoner (eller en burk konserverade)
3 dl vispgrädde
50 gram philadelphiaost
1 tsk soja
1 msk kalvfond
Smör
Salt och peppar

Gör såhär;

Sätt ugnen på 225 grader. Stick små hål med en vass kniv i kotletten och tryck dit skalade vitlöksklyftor. Blanda olja med repad rosmarin, salt och peppar i en liten skål och rör om. Gnid in köttet med kryddoljan ordentligt. Lägg kotletten i en ugnsfast form och sätt i en termometer. Låt köttet stå inne 15 minuter och sänk därefter värmen till 175 grader. Låt stå ytterligare ca 35 minuter i ugn tills innertemperaturen mäter ca 68 grader. Ta ut köttet och låt vila ca 10 minuter.

Gör såsen genom att fräsa champinjonerna i smör. (dela dem om du vill eller ha de hela om de är små) Häll på grädde, ost, fond, soja och kryddor och låt koka ihop till en krämig sås, rör om då och då. Smaka av och servera såsen med kotletten.

Servera sås och kött med valfritt tillbehör.

IMG_7924

Gör små hål i kotletten och stick ner skalade vitlöksklyftor däri. Blanda olja, rosmarin, salt och peppar i en skål och gnid in det i köttet.

IMG_7933

Låt kotletten stå inne i ugnen i drygt 50 minuter, tills innertemperaturen är ca 68 grader. Låt vila, skär upp och servera med valfritt tillbehör.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.