Frasiga havrekakor med rabarber – bjud på fika i gröngräset


IMG_9957

God morgon på er!

Solen skiner, det är varmt ute och här i Göteborg börjar alla så smått vakna till lite. Jag och lilltjejen har varit vakna ett tag men vi ska inte möta upp våra vänner för frukost förrän vid 10-tiden så jag passar på att blogga lite under tiden. Självklart har datorn åkt med! : )

Nu tänkte jag bjuda er på lite småkakor, riktigt goda sådana! Detta är väldigt lättbakade kakor, knapriga med en liten sötsyrlig rabarberbit på toppen. De här kakorna ska gärna ätas upp ganska omgående eftersom att rabarberbiten som ligger på toppen ger lite fukt till kakorna, så spara dem inte i en burk i flera dagar. Se till att fika upp dem samma dag : ) Det här receptet ger 20 kakor så har du gäster är det inte några större problem att hinna äta upp dem.

Bjud på en småkaka med rabarber till nästa fikastund!

Frasiga havrekakor med rabarber (20 st)

150 gram mjukt smör
1 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 rabarberstjälk

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader. Skär rabarberstjälken i tunnare bitar, ca 0,5 cm tjocka, och ställ åt sidan.
Blanda samman mjukt smör med socker till en jämn smet. Tillsätt mjöl, vaniljsocker och havregryn och blanda alltihop. Forma degen till kulor och lägg dem på bakplåtspapperklädda plåtar. De flyter ut en del så lägg dem inte för tätt. Tryck ner en bit rabarber i varje kula och grädda mitt i ca 10 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.

IMG_9930

Blanda det mjuka smöret med sockret och rör sedan ner mjöl, vaniljsocker och havregryn.

IMG_9937

Rulla till kulor och tryck ner en rabarberbit i varje kaka. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter och låt svalna på plåt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.