Söta jordgubbsbullar med mild vaniljfyllning – vetebröd med färska bär!


IMG_0631

Hej på er!

Det har varit en riktigt härlig dag idag med strålande sol och behagliga vindar. Jag och barnen har haft på picknick i gröngräset under ett par timmar på eftermiddagen och för picknick så behövs det förstås fika. Vi packade ner saft, smörgåsar, frukt och lite smått och gott men barnen fick även önska ett bakverk vi skulle ta med och idag var det bullar som stod överst på listan!

Kanelbullar är ju alltid väldigt gott men samtidigt är det ju väldigt roligt att göra något nytt, låta fantasin flöda lite. Det blev några kanelbullar bakade men halva satsen fick bli ett litet experiment och jag måste säga att de blev väldigt bra – riktiga sommarbullar!

Jag använde mig av en ganska klassisk vetebrödsdeg men fyllde bullarna med en mild och krämig vaniljsmakande smörblandning som sedan toppades med färska jordgubbar. Kommer absolut att göras fler gånger i sommar!

Om du vill kan du göra hela satsen med jordgubbar eller så gör du halva med kanelfyllning. (ca 100 gram smör, 1/2 dl socker, 1 tsk vaniljsocker, 2-3 msk kanel)

Är du en bullfantast? Vad har du för favoritsmaksättning på dina bullar?

Jordgubbsbullar med vanilj (ca 25 stora eller 35 st mindre)

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 dl vit sirap
0,5 tsk salt
1 ägg
0,75 tsk malen kardemumma
12-14 dl vetemjöl special

Fyllning;

200 mjukt smör
1 dl strösocker
2-3 tsk vaniljsocker
200 gram färska jordgubbar i mindre bitar
50 gram fint riven mandelmassa

Ägg och pärlsocker

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke, använd gärna matberedare/hushållsassistent. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt detta bli fingervarmt. Lös jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resterande vätska.

Tillsätt sirap, ägg, kardemumma och vetemjöl. Arbeta in vetemjölet efter hand, spara någon deciliter till utbakningen. Degen ska vara smidig och släppa bunkens kanter.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter. Förebered under tiden fyllningen. Blanda det mjuka smöret med socker och vaniljsocker. Skölj jordgubbarna och dela dem i mindre bitar. Mandelmassan sparar du tillsvidare. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut en rektangel och bred på hälften av fyllningen. Riv mandelmassan fint över hela rektangeln. Fördela jordgubbsbitarna över degen. Rullaförsiktigt  ihop till en rulle och dela i bitar.

Låt bullarna jäsa på plåt i ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca 10 minuter, låt svalna på galler under bakduk.

IMG_0556

Arbeta ihop degen enligt anvisningar och blanda ihop fyllningen under tiden som degen jäser. Kavla ut degen, bred ut fyllningen och fördela mandelmassa och jordgubbar över biten.

IMG_0559

Rulla försiktigt ihop degen till en rulle och skär i bitar. Lägg dem i pappersformar och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.

IMG_0640

Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt svalna under bakduk.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.