Mjuk kaka med jordgubbar – en riktig sommarkaka!


IMG_3075

Hej på er!

Idag finns det planer för strandbesök med fika, badbollar och glada barn fast jag tycker att det är lite dåligt med sol än så länge… Igår strålade solen från morgon till kväll, så jag får hoppas att den bara tagit sovmorgon idag och kommer snart. Väskan med handdukar, filtar och badkläder är nästan färdigpackad så det är lite fika som ska svängas ihop.

Fika ja… : ) Jag tänkte tipsa er som en god sommarkaka med färska jordgubbar och mild, vaniljsmakande smet. Den här kakan funkar precis lika fint att stoppa ner i fikakorgen som att göra som en god liten efterrätt med en klick grädde, jättegod och framförallt väldigt enkel att göra. Jag använde färska jordgubbar i min kaka men det är väldigt gott med hallon också.

Snabbt och enkelt! Det är inget bakpulver i kakan men den blir saftig och god ändå tack vare de läckra jordgubbarna.

Mjuk jordgubbskaka (en kaka i springform)

100 gram smör
2½ dl strösocker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
Smör och ströbröd

Jordgubbar efter tycke och smak (eller andra bär)

Gör såhär;

Smörj och bröa en springform.
Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ägg och socker poröst med elvisp, ett par minuter eller så. Tillsätt det avsvalnade smöret och vänd om varsamt. Blanda vaniljsocker och mjöl i en bunke och sikta ner detta i äggsmeten. Vänd om försiktigt till en jämn smet. Häll smeten i formen och fördela jordgubbarna överst. (jag delade mina jordgubbar i ca 4 bitar)
Grädda i 175 grader 30 min (nedre delen av ugnen), kika ibland och känn med sticka. Ta ut kakan och låt den svalna under bakduk.
Servera kakan som den är eller med lite vispad grädde.

IMG_2975

Vispa ägg och socker poröst. Vänd ner smöret. Blanda mjöl och vaniljsocker och sikta ner i smeten.

IMG_2980

Häll ner smeten i den smorda formen och toppa med delade jordgubbar. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *