Chokladrulltårta med jordgubb-och rabarbersmörkräm


IMG_1466

Hej på er!

Nu är det dags för ett litet sommarbak-recept! Och faktiskt för en tävling!

För en tid sedan anmälde jag mig till en bloggutmaning hos Jenny och idag startar tävlingen! Gå in på förstasidan hos Jenny och rösta på mitt bidrag. För visst ser väl kakan härlig ut? Tack! : )

Vad är det då jag egentligen tävlar med, vad är det för något somrigt jag knåpat ihop? Jo, det handlar om rulltårta! Egentligen är jag ingen storbakare när det kommer till just rulltårtor men jag fick ett infall och ville få ihop en rulle med riktigt somriga smaker. Sagt och gjort – en riktig sommarkaka blev det!

Själva rulltårtan är smaksatt med kakao för att få en liten chokladsmak, men föredrar du den ljus så skippar du bara kakaon och ökar mängden vaniljsocker från 1/2 tsk till 1 tsk. Inte svårare än så.

Originalreceptet (som du hittar här) innehåller en vanlig, ganska naturell smörkräm, men jag ville få till en twist och smaksatte min kräm med en hemkokt rabarberkompott och färska, mosade jordgubbar. Oj så somrigt och gott! Som dekoration valde jag att spritsa lite grädde på toppen och garnera med färska jordgubbar men det är förstås helt valfritt.

Chokladrulltårta med jordgubb-och rabarbersmörkräm

Rulltårta 

2 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
1 msk mjölk

Smörkräm

125 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker
1 dl färska jordgubbar
1/2-1 dl rabarberkompott (smaka av)

Rabarberkompott

500 gram rabarber
2 dl socker
0,75 tsk vaniljsocker

Gör så här: 

Sätt ugnen på 225 grader, jag använde inte varmluft.

Börja med fyllningen genom att koka rabarberkompotten. Skär rabarbern i mindre bitar, blanda med strösocker och vaniljsocker. Låt detta koka upp under omrörning, och låt koka tills rabarbern är mjuk. Det tar ca 10 minuter, rör om då och då. Du behöver inte tillsätta något vatten, rabarbern saftar sig ganska mycket. Låt kompotten svalna helt.

Mosa jordgubbarna med gaffel, eller kör dem i mixern om du vill ha det slätt. Ställ åt sidan.

Vispa äggulorna lätt. Vispa rumsvarmt smör tillsammans med florsocker och vaniljsocker med elvisp så att det blir en slät och fluffig massa. Häll ner de uppvispade äggen och kör runt några varv. Tillsätt mosade jordgubbar och rabarberkompott och fortsätt vispa tills det blir en jämn kräm. Det är en fördel om samtliga ingredienser har samma rumstemperatur. Låt smörkrämen vila i kylen tills det är dags att montera rullen.

Fortsätt med rulltårtan. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke och sikta ner dem i äggsmeten. Tillsätt mjölken och vänd ihop till en jämn smet.

Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 6 minuter. Förbered under tiden en annan plåt med bakplåtspapper. Strö på strösocker. Ta ut den varma kakan ur ugnen och vänd omedelbart över den till sockerpappret. Låt kakan svalna någon minut och dra sedan bort det övre bakplåtspappret. Om det har svårt för att lossna kan du lägga en fuktig handduk ovan på en stund. Låt svalna helt under duk innan du lägger på smörkrämen. Rulla ihop till en fast och stadig rulle. Pynta efter tycke och smak.

IMG_0947

Vispa ägg och socker poröst. Sikta ner de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken och vänd om till en jämn smet. Häll ut på bakplåtspappersklädd plåt, bred ut och grädda mitt i ugnen i ca 6 minuter.

IMG_0966

Låt kakan svalna helt innan du brer på smörkrämsfyllningen som du vispat ihop enligt anvisningar. Rulla ihop rulltårtan från långsidan till en fast rulle.

IMG_1474

Garnera rulltårtan efter tycke och smak. Servera som fikabröd eller som en liten pyntad bakelse.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.