Saftiga zucchinibaguetter med solrosfrön – gott med LCHF! 19


IMG_3507
Hej på er!

Större delen av dagen igår tillbringades med barnen och mina föräldrar på stranden – fika, lek, bus och bad! En jättehärlig dag i varmt väder, härligt att sommaren är här. Barnen kalasade på massor av frukt, dricka, smörgåsar och lite kex, och jag hade fixat lite smörgåsar till oss vuxna. Skönt att fylla på lite i magen efter all lek!

Idag är det inte riktigt lika varmt så det får bli promenad, besök på biblioteket och en sväng om lekplatsen.

Baguetterna fick går i LCHF-anda och jag testade ett nytt recept, saftigt och gott blev det. Inspiration är hämtat från Marianne Andersson, och hennes bok ”Baka matbröd med LCHF”. Spana in den om du inte redan gjort det, en kanonfin bok!

Jag gjorde fyra stycken mindre baguetter av receptet nedan men önskar man större baguetter går det bra att göra två större, och öka på gräddningstiden med sisådär 5-10 minuter. Baguetterna mättar bra och funkar kanon att fylla med en massa olika tillbehör. Bra såväl som frukostbröd som till picknicken. De går snabbt och lätt att göra, ingen deg som ska jäsa och knådas utan här sväller smeten en kort stund och sedan kan du forma baguetter på en gång.

Egentligen har jag lite svårt för LCHF-bröd men dessa blev jag nöjd med. De smakar inte ”bara ägg” utan får en saftig och god smak tack vare zucchinin och solrosfröna ger lite gott tuggmotstånd.

Zucchinibaguetter med solrosfrön (2-4 st beroende på storlek)

4 hela ägg
1 1/2 dl finriven zucchini
1 1/2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1,5 msk kokosnötsmjöl
1/2 dl sesamfrön
2-3 msk solrosfrön
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader, jag hade inte varmluft.
Vispa äggen med elvisp till en luftig smet, ett par minuter. Tillsätt den rivna zucchinin och rör om.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vänd ner detta i äggsmeten. Se till att allt blandas till en jämn smet. Låt smeten svälla i 10 minuter.
Forma degen till baguetter och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Fukta gärna händerna med lite kallt vatten så går det lättare att forma dem. Skär tre snitt varje baguette.
Grädda baguetterna mitt i ugnen tills de fått fin färg, det tar ca 15-20 minuter för de mindre och ca 30 minuter för de större. Låt svalna på galler under bakduk.

IMG_3149

Vispa äggen fluffiga och tillsätt den rivna zucchinin.

IMG_3153

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd ner dem i äggsmeten. Låt smeten svälla.

IMG_31601

Forma baguetter och grädda mitt i ugnen i 15-30 minuter beroende på storlek.

 


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 tankar om “Saftiga zucchinibaguetter med solrosfrön – gott med LCHF!

  • Cilla

    Hej!
    Kan man frysa in Zucchinibaguetterna?

    Älskar din sida 🙂 Kul att kunna äta gott utan en massa konstigt!

    Tack för alla härliga recept 🙂
    Cilla

    • hannah Inläggsförfattare

      Hej hej,

      Va roligt att du hittat tid, och att du tycker om det jag gör! 🙂

      Jag har inte provat att frysa baguetterna själv, men jag skulle gissa på att det går fint. Kanske kan du prova att frysa en och se vad du tycker? Jag har fryst annat LCHF-brödet och det har inte varit några problem.

      Med vänlig hälsning
      Hannah

    • hannah Inläggsförfattare

      Hej!

      Va roligt att du tycker om bloggen och det jag gör! 🙂
      När det gäller att forma baguetterna så lät jag den svälla enligt anvisningar och sedan formade jag dem varsamt med ganska fuktiga händer.

      Med vänlig hälsning
      Hannah

    • hannah Inläggsförfattare

      Hej!

      Så tråkigt att baguetterna ville resa sig! Lät du smeten svälla? Du använde samtliga ingredienser som finns listade? Tyvärr har jag inte bra svar på vad som hänt. Prova gärna igen!

      Med vänlig hälsning
      Hannah

  • Anna (Loviica)

    Hej det går att frysa baguetterna enligt Mariann Andersson som har gjort receptet från början (utan solrosfrön). Iaf står det i inledningen av hennes brödbok ’Baka matbröd med LCHF’ att alla mjuka bröd i boken går utmärkt att frysa.

  • Linnea

    Hej! Jag blev så inspirerad när jag såg det här receptet så jag gick genast ner till affären och handlade ingredienser 🙂 just nu så ligger bröden i ugnen, hoppas de blir lika fina som dina! Jag har en fråga dock.. På bilden då du lägger ner de torra ingredienserna i ”ägg smeten” så ser din äggblandning väldigt vit ut.. Har du verkligen använt hela ägg eller har du använt dig av äggvitor ?
    Tack för ett bra recept och en inspirerande blogg!

    • hannah Inläggsförfattare

      Hej Linnea,

      Så kul att höra, hoppas att du blev nöjd med slutresultatet också!

      Jag har använt mig av hela ägg i receptet.

      Kika gärna in hos mig snart igen! 🙂

  • TG

    Hej!

    Jag tänkte testa det här receptet ikväll till Pulled Pork, men det enda som fattas i skafferiet är kokosnötsmjöl, hur viktig är den ingrediensen? Kan man byta mot mandelmjöl?

    Tack på förhand,
    TG

  • Mona

    Gjoede dubbel sats, rullade till bullar och plattade till dom så att de blev centimetertjocka på plåten. Fryste in och tar fram två i taget. Supergoda och mättande.

  • Nina

    Hej!
    Dessa måste jag ju bara testa! Undrar bara om det verkligen inte ska vara något matfett alls i ? Tack för en inspirerande blogg! 🙂

  • Inger

    Hej!
    Bakade äntligen dessa goda baguetter idag av den sista squashen vi odlat på vår koloni. Jättegoda!!! Har frusen riven squash i frysen…..tror säkert att jag kan baka fler baguetter av den. <3

  • Marianne

    Takk for superfin oppskrift, de ble kjempegode!
    De beste ”glutenfrie” rundstykker jeg har smakt.
    Passet til og med kjempefint til reker og majonaise.
    🙂 🙂 🙂