Klassisk pressgurka – gör själv från grunden! 1


IMG_4126

Hej hej!

Egentligen känns det jättekonstigt att prata om grytor när solen skiner om dagarna och det är 25 grader varmt, men i helgen stod just gryta på menyn och det är ju såååå himla smidigt och gott! En kalops fick koka drygt 4 timmar, ni vet sådär länge så att köttet nästan faller isär? Jättegott!

Till kalopsen serverades kokt potatis, rödbetor och hemgjord pressgurka. Är det något du gjort själv tidigare? Börja nu! Det här receptet är superenkelt och det går snabbt att göra. Om du använder rena redskap och inte inte petar i lagen med fingrarna så håller gurkan 1-2 veckor i kylen. Servera gärna till olika typer av husmanskost.

Pressgurka (en burk)

1 st gurka med skal (tvätta noga)
1,5 tsk salt
2 dl vatten
1/2 dl strösocker
3 msk ättika (12%)
0,5-1 dl hackad persilja

Gör såhär;

Tvätta gurkan noga och skär den i tunna skivor med hjälp av en osthyvel. Lägg skivorna i ett durkslag, strö över saltet och blanda om varsamt. Låt dra i ca 10 minuter så att överflödig vätska försvinner.
Lägg vatten, socker och ättika i en behållare med lock. Ska ordentligt så att sockret löses upp.
Blanda gurkan med den hackade persiljan och häll därefter över lagen. Blanda allt ordentligt och häll över i glasburk. Förvara i kylen.

IMG_3993

Blanda gurkan, efter att den legat i durkslag, med persiljan.

IMG_3995

Häll över lagen och blanda ordentligt. Förvara i ren burk i kylen.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Klassisk pressgurka – gör själv från grunden!