Rosa, frasiga jordgubbsmaränger!


IMG_6842

Hej på er!

För ungefär en vecka sedan gjorde jag en god dessert här hemma (recept kommer!) och som topping på desserten ville jag ha en maräng. Jag hade tänkt mig en rosa variant och eftersom att detta inte gick att hitta i just här så fick jag helt enkelt göra egna : ) Inget fel med det, det är ju faktiskt så himla gott med hemmagjorda maränger så det skadar inte att ha en burk på lager.

Om du inte gjort maränger tidigare så bör du absolut prova! Vet du om att vissa färdiga maränger innehåller blekmedel för att göra dem sådär riktigt vita? Känns inte så tilltalande…. Att göra klassiska, vita maränger kräver inte mer än ägg, socker och vinäger – vill du däremot göra en smaksatt/färgad maräng väljer du själv essens/färg efter tycke och smak. Smaka dig fram.

Marängerna gräddas på svag värme i ugnen tills de känns lätta och luftiga. Spritsa/klicka ut maränger i önskad storlek, eller bred ut smeten till marängbottnar – det går fint vilket som! Du kan göra väldigt läckra bakelser med hemgjorda marängbottnar.

Det är även gott att doppa marängerna i choklad!

Receptet nedan kan du använda oavsett om du vill göra smaksatta maränger eller ej. Förvara dem i lufttät burk.

Frasiga maränger (ca 30 st mindre)

3 stora äggvitor
1 krm vitvinsvinäger
2 dl strösocker
Eventuellt ett par droppar essens och smaksättning om du önskar

Gör såhär;

Använd gärna en hushållsassistent när du vispar marängsmeten, den ska visas ett tag.
Vispa äggvitorna till ett vitt, tjockt skum och tillsätt vinäger. Vispa ytterligare en stund. Tillsätt sockret samtidigt som du vispar – ta lite i taget. Vispa tills marängsmeten blivit tjock och blank, du ska kunna vända bunken upp och ned utan att smeten åker iväg.
Klicka/spritsa ut maränger i önskad storlek och grädda i mitten av ugnen i ca 1-1/2 timme i 100 graders värme.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *