Pinocchiotårta med banan, grädde och chokladsås


t3

Hej på er,

Jisses så segt det varit med inlägg i veckan, ursäkta för det! Jag har nyss börjat på nytt jobb och det är galet mycket att göra! Nu ska vi dock få till en hel massa inlägg här framöver så jag hoppas att ni får en massa inspiration av dem.

Idag är det fredag och jag ska hem och baka pizza med familjen, ska bli så skönt med en ledig kväll!

För en dryg vecka sedan fyllda minsta dottern här hemma 4 år och det blev förstås lite kalas. Tårtan nedan, Pinocchiotårta, är så god och så lätt att göra till många! Bottnarna består av både maräng och en sockerkaksliknande kaka. Tårtan kan du montera precis hur du vill och fylla med grädde, glass, lemoncurd, bär, frukt, choklad eller godis.

Min tårta den här gången blev lite marängsviss-aktig – marängbottnarna, grädde, chokladsås, daim, banan! Bara glassen som saknades! Såå gott, den brukar gå hem hos alla!

Pinocchiotårta

2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl mjöl
5 äggulor (spara vitorna till marängen)

Maräng

5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
Flagad mandel eller kokoschips

Jag hade vispad grädde, skivade bananer, daimkulor, chokladsås

Gör såhär;

Sätt ugnen på 150 grader,

Rör ihop de torra ingredienserna. Vispa det rumsvarma smöret med socker med elvisp så att det blir poröst. Vänd ner en äggula i taget. Vänd ner mjölken. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna och bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt.

Marängen vispar du enkelt ihop genom att vispa äggvitor samt hälften av sockret till ett hårt skum. Tillsätt resten av sockret och fortsätt vispa en stund till. Om du vänder skålen upp och ner ska marängsmeten inte trilla ut.

Bred marängsmeten över sockerkaksbottnen och strö över mandel/kokos om du önskar. Grädda på en gång i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter. Ta ut plåten och låt kakan svalna. Skär den mitt i tu för att sedan lägga dem på varandra. Fyll med valfri fyllning.

t2

 

t4

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.