Söt banoffee-paj/pie med kolasås, banan och daim! 1


IMG_4054

Hallojsan!

I helgen hade vi återigen vänner på besök och till efterrätt serverades den här goda pajen! Riktigt god är den, men något bra bild var svårt att få till så det får ni helt enkelt stå ut med : )

Det här är en söt och god paj, som är väldigt lätt att göra. Om du inte provat att göra den innan så ska du absolut prova. Kombinationen av den frasiga digestivekex-bottnen och kolasås, banan och grädde är underbar, och jag toppade min paj med hackad Daim som verkligen blev pricken över i! Om du inte vill ha Daim är det gott att riva över lite choklad.

Pajen går mesta dels snabbt att göra och den monteras ihop precis vid servering. Det man ska ha i åtanke är att kolasåsen ska förberedas i god tid. Kolasåsen som används är världens godaste – kondenserad mjölk som fått koka läääänge förvandlas till den mest delikata kräm/sås du kan tänka dig. Här hittar du instruktioner på hur du gör för att på bästa sätt får till kolasåsen.

Ett tips kring kolasåsen kan dock vara – om man vill – att köpa den färdigkokta variant som numera finns i affären. Den är också god och förenklar (snabbar upp) förstås tillverkningen av pajen.

Banoffee-pie (en paj i springform)

400 gram digestivekex (ett paket)
150 gram smör
1 burk kondenserad mjölk
3 dl vispgrädde
2-3 bananer
2 st dubbeldaim

Gör såhär;

Koka den kondenserade mjölken enligt anvisningar och låt den svalna. Till just den här pajen kokade jag burken i tre timmar.
Krossa/mixa kexen fint för hand eller i matberedare. Smält smöret och blanda med kexsmulet till en jämn ”deg”. Tryck ut denna jämnt i en springform, täck med folie och ställ kallt i några timmar. Tryck till degen ordentligt.
Vid montering; fördela kolasåsen jämnt i pajskalet. Skiva över en banan och fyll på med grädde. Lägg på ytterligare en-två bananer och toppa med grovt hackad Daim. Servera och njut!

IMG_4030

Blanda ihop det smälta smöret med de krossade kexen till en jämn deg. Tryck ut i formen.

IMG_4031

Fördela kolasåsen i pajskalet och toppa med skivad banan.

IMG_4037

Fyll på med grädde och mer skivad banan. Toppa med Daim och njut!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Söt banoffee-paj/pie med kolasås, banan och daim!