Saftig yoghurtlimpa med äpple, hasselnötter och honung


IMG_8241

Hej Svejs!

Jag har fått härliga äpplen av en fin vän, och nu måste jag ju självfallet hitta på en himla massa saker att göra med dem! Jag har en hel del grejer på gång så det vore kanske läge att sammanställa lite i ett ”äppelinlägg”?

Nu är det dags för ett litet brödrecept till bloggen, ett jättesmidigt sådant som inte kräver jäst eller någon större arbetsinsats! Brukar du baka ”filmjölksbröd”? I det här receptet används bikarbonat istället för jäst och för att bikarbonaten ska aktiveras behövs något syrligt – exempelvis filmjölk, yoghurt eller liknande. Du behöver alltså inte springa iväg till affären om du bara har yoghurt och inte filmjölk hemma utan ta det du har. Välj en naturell variant.

Egentligen kan du stoppa ner lite vad du vill i brödet – torkad frukt, nötter, frön, olika mjölsorter, rivna rotfrukter/frukter osv. Jag använde mig av russin, hasselnötter och lite rivet äpple. Jättegott!

Brödet bakas enkelt i en brödform, täck formen med bakplåtspapper istället för att smöra den och det blir ännu enklare!

Yoghurtbröd med hasselnötter och honung

2 dl dinkelmjöl
1 dl fint rågmjöl
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 dl linfrön
0,5 dl russin
0,75 dl hackade hasselnötter
4 dl yoghurt eller filmjölk
2-3 msk flytande honung
1 stort rivet (skalat) äpple

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader, jag använde inte varmluft.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt yoghurt, rivet äpple och honung och blanda till en jämn smet. Klicka ut i bakplåtspappersklädd avlång bakform och grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 75-80 minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *