Saftigt bondbröd med rivet äpple och linfrön


Hej på er!

Brödbak blev det under eftermiddagen, härligt! Det finns inte mycket som slår en skiva hembakt bröd med lite smör och ett gott pålägg. Det här brödet blev mycket smakrikt tack vare ”lång” bearbetning av degen, rivet äpple och linfrön. Jag använde mig av vetemjöl special vilket jag tycker är jättebra när man bakar just matbröd, det ger lite extra jäskraft och man får ett fint och luftigt bröd.

Det här brödet tycker jag absolut att ni ska testa. Det blev en god skorpa och som sagt ett väldigt gott och saftigt bröd. Brödet behöver jäsa i två omgångar men annars är det ett väldigt enkelt bröd att göra och det funkar fint att stoppa i frysen för att ta fram vid senare tillfällen.

Bondbröd med rivet äpple och linfrön (2 bröd)

50 gram jäst

6 dl vatten

2 tsk salt

2 msk rapsolja

2 grovt rivna äpplen

1 dl hela linfrön

12-14 dl vetemjöl special

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och lös jästen i lite av vattnet. Tillsätt resterande vatten. Blanda i salt, olja, rivet äpple och linfrön. Tillsätt vetemjöl efter hand till du får en smidig deg, spara lite mjöl till utbakningen. Degen kommer att vara lite klibbig men den ska gå ihop. Arbeta degen minst 10 minuter, gärna i maskin. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Dela i två delar och forma varje del till en limpa eller ett runt bröd. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt bröden jäsa i 40 minuter under bakduk.

Sätt  ugnen på 250 grader och sätt in en skål med vatten för att skapa ångor. Grädda brödet i 10 minuter på nedersta falsen i ugnen. Efter 10 minuter sänker du värmen till 180 grader och gräddar brödet i ytterligare 25-30 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

Ett härligt nygräddat bröd slår det mesta! Väl värt att prova!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *