Brödbak och skördetid: Filmjölkslimpa med äpplen, dinkel och havre


Åh, hösten är härlig! Jag slinker inom här med ett recept som jag testat nyligen – en filmjölkslimpa med härliga höstäpplen, dinkelmjöl och havregryn. Det är så god smak i alla äpplen som finns just nu så jag känner mest för att stå i köket hela dagarna och bara baka, baka och baka. : )

Det kanske inte funkar att baka både kakor och bröd var eviga dag men ett par recept att plöja igenom har jag allt.

Den här limpan är egentligen som vilken filmjölkslimpa som helst – smeten rörs snabbt ihop och den behöver inte jäsa. Limpan gräddas i drygt en timme och efter att den svalnat är det bara att njuta av goda limpmackor. Smidigt!

Äppel-limpa med dinkel, havre och frön (1 limpa)

2,5 dl vetemjöl

2,5 dl dinkelmjöl

2 dl havregryn

0,5 dl hela linfrön

0,5 dl solroskärnor

1 tsk salt

2 tsk bikarbonat

2 rivna äpplen (2 små eller ett större)

1 msk flytande honung

4,5 dl filmjölk

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör om ordentligt. Skala äpplet och riv det grovt. Tillsätt detta i mjölblandningen tillsammans med filmjölk och honung. Blanda allt. Häll ned i en smord form (1 1/2 liters bröd form) och grädda i ca 70-80 minuter. (täck eventeullt med folie den sista stunden) Låt svalna på galler, täck gärna med bakduk.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Tillsätt filmjölk, rivet äpple och honung. Rör ihop till en kletig smet.

Grädda limpan i 175 grader i ca 70-80 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *