Pepparkakskola med smak av äkta vanilj


IMG_9981

Hej svejs!

Dags för lite julgodis, det vet jag att ni är många som gillar! En av mina absoluta favoriter när det kommer till hemgjort godis är kolor – vanilj, choklad, lime osv! Underbart gott!

En av mina favoritsmaker till jul är pepparkaka och idag smaksatte jag mina kolor med just pepparkakskrydda och ihop med vanilj blev det en fantastiskt god kombination! Den smakar verkligen jul! Len och lite seg i konsistensen och en explosion av smaker i munnen!

Om du inte provat pepparkakskola tidigare så är det dags att du gör det! : ) Jag använde mig av äkta vaniljpulver men du kan använda dig av vaniljsocker om du hellre vill det. Dubbla inte satsen, utan gör i så fall flera omgångar och du vill ha fler kolor.

Smeten är en jättefin grundsmet och pepparkakskryddan kan du byta ut mot vilken smak du vill. Vanilj, kanel, kokos, lime, apelsin, choklad, polkagris osv – bara fantasin sätter stopp! Jag häller smeten i en ganska liten form med höga kanter eftersom att jag vill ha höga kolor, men du kan hälla ut den i vilken form som helst – klä den bara med bakplåtspapper först så är du på det säkra!

Pepparkakskola

100 gram riktigt smör
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde

2 tsk pepparkakskrydda
0,5 tsk äkta vaniljpulver

Gör såhär;

Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och rör ner grädde, socker och sirap. Blanda ordentligt och låt smeten koka upp, rör om någon gång. Låt sedan koka på ganska hög värme (jag kör nivå 10 av 12) för att den inte ska bränna, rör om någon gång. Koka tills smeten blivit 124 grader.

Ta av kastrullen från plattan och rör ner valfri smaksättning. Häll kolasmeten i en bakplåtspappersklädd plåt och låt svalna. Skär upp i bitar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.