Pepparkakspannacotta med glögg-gele! 2


IMG_9987

Hej på er!

Jag VET att det många sötsaker och desserter på bloggen under december månad, men det går inte att komma ifrån – det är så roligt! I morgon blir det julmarknad och besök av vänner så det blir lite extra pyssel i köket.

Igår bjöd jag maken på ett litet dessertsmakprov som jag tänkt prova många gånger – pepparkakspannacotta toppad med glögg-gelé. Jag har ju ett superbra recept på pannacotta så jag smaksatte bara den med pepparkakskrydda och så kokade jag enkelt ihop en glögg-gelé av gelatinblad och glögg. Jättegott!

Har du någon favoritdessert till jul? Jag tycker att det är roligt att testa runt bland lite nya recept varje år, det här kommer jag absolut göra igen!

Om du vill göra pannacottan på LCHF-vis följer du enkelt receptet längst ner här i inlägget och smaksätter med pepparkakskrydda. Välj en glögg med lågt kolhydratinnehåll så kan du även använda dig av gelén eftersom att jag inte lagt till något socker när jag kokade ihop den. Eller servera pannacottan som den är, kanske med varma lingon?

Pepparkakspannacotta (4 personer)

Pannacotta;

5 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
1 tsk pepparkakskrydda
3 st gelatinblad

Gör såhär;

Börja med pannacottan. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Blanda socker och vaniljsocker i en kastrull. Häll på grädden och rör om. Låt blandningen koka upp under omrörning och koka 1-2 minuter, rör om då och då så att inget bränns. Dra av kastrullen från plattan, pannacottan får inte koka när du lägger i gelatinbladen. Smaka gärna av. Krama ur allt vatten ur gelatinbladen och lägg den i den varma pannacottan. Rör om ordentligt och fördela gräddblandningen i 4 st skålar. Ställ i kylen i minst 4 timmar eller till serveringstillfället.

Glögg-gelé (4 personer)

1 dl valfri glögg
1 gelatinblad

Gör såhär;

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Koka försiktigt upp glöggen och dra kastrullen från sidan. Rör ner bladen så att de smälter, låt svalna ett par minuter och fördela detta över pannacottan. Låt gärna pannacottan stå ca 2 timmar i kylen innan du häller på blandningen.

LCHF-pannacotta (4 personer)

3 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
1,5 krm vaniljpulver
4 msk stevia strö (min variant kommer från ICA – den mängd du använder ska motsvara ca 20-25 gram riktigt socker)
1 tsk pepparkakskrydda

Gör såhär;

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, minst 5 minuter.
Blanda grädde med vaniljpulver och sockerersättning och låt koka upp under omrörning. Låt koka (fortfarande under omrörning) i någon minut och dra kastrullen åt sidan. Lägg ned gelatingblad och vispa tills de smält ordentligt.
Häll upp pannacottan i skålar och låt kallt i minst 3 timmar. Servera med glögg-gelé eller som den är.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Pepparkakspannacotta med glögg-gele!