Chokladterrin med rostade sirapsnötter och vaniljkräm 2


IMG_0422

Hej på er allihop!

Jag måste genast springa in här och ge er det här receptet som jag nyss provat! Vi har vänner på besök och de har fått agera smakpanel för årets nyårsdessert, och vilken dessert!

Detta är en randig, krämig chokladterrin som serveras med hemgjord vaniljkräm, rostade sirapsnötter och färska hallon. Ljuvligt gott, och så himla lätt att förereda! Chokladterrinen är gjord av chokladkrämen som liknar tryffel i konsistensen, vaniljkrämen är len och söt och hallonen är friska i smaken. De krispiga sirapsnötterna är helt enkelt bara jättegoda…. : )

Den här kommer att serveras som dessert på nyårsafton i år, det är ett som är säkert! Grundreceptet kommer från Arla men jag har gjort några ändringar som blev kanonbra – se till att prova!

Ett tips inför servering är att skära terrinen med en varm kniv, då är det lättare att få den snygg. I övrigt kan du låta fantasin flöda när det gäller uppläggning.

Det tar en stund att göra men fördelen är att desserten kan ligga klar i kylen i god tid innan det är dags att äta!

Servera gärna färska hallon till desserten.

Chokladterrin (ca 10-12 bitar)

300 gram mörk choklad
300 gram ljus choklad
300 gram vit choklad
4,5 dl vispgrädde

Gör såhär;

Värm 2 dl grädde under omrörning (den ska inte koka) och smält ner den mörk chokladen. Klä en bakform, ca 1 1/2 liter, med plastfolie och häll ner chokladkrämen. Låt stå i kylen någon timme eller två tills den stelnat. Värm därefter 1 1/2 dl grädde och smält ner den ljusa chokladen. Rör tills krämen blir slät och häll över den mörka chokladen. Ställ för att stelna. Värm 1 dl grädde och smält ner den vita chokladen. Häll smeten i formen och ställ i kyl. Låt den stelna och täck sedan med plastfolie och låt stå i kylen minst över natten. Skär upp terrinen med varm kniv.

Vaniljkräm

1 dl smetana
1 dl vispgrädde
1 vaniljstång
3 msk florsocker

Gör såhär;

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Blanda dessa med resten av ingredienserna och vispa till en slät kräm. Låt stå i kyl och servera till terrinen.

Rostade sirapsnötter

1/2 dl grovt hackade hasselnötter
1/2 dl grovt hackade sötmandlar
2 msk ljus sirap

Gör såhär;

Rosta nötterna lätt i torr stekpanna, se till att de inte bränns. Ringla över sirap, rör om och låt puttra en minut. Häll upp på bakplåtspappersklädd liten plåt och låt svalna. Servera ihop med övriga komponenter.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Chokladterrin med rostade sirapsnötter och vaniljkräm