Knaprig, rostad musli/müsli med vanilj och kakao – lyxig start på dagen!


IMG_7341

Hej på er!

Solen lyser tyvärr med sin frånvaro idag men det gör inte så himla mycket! Måndag – ny vecka och nya möjligheter!

Idag vill jag bjuda på ett recept jag komponerade ihop i helgen pga att min musli tagit helt slut i burken. Jag föredrar verkligen att göra min egen och tycker att det är roligt att prova på nya smaksättningar och variera innehållet från gång till gång. Jag brukar använda de nötter och frön jag har hemma. Byt gärna ut om det är något du saknar, eller lägg till en egen favorit! Här är det egentligen bara fantasin som sätter begränsningarna. Att blanda i lite torkad frukt (efter rostningen) är också mycket gott och ger ytterligare en extra smak till det hela!

Just nu har jag en standardfrukost som jag älskar, en stor kopp te och en skål med rysk yoghurt toppad med bär och då några matskedar musli. Mums!

Den tar inte speciellt lång tid att göra och håller sig fint om du förvarar den torrt och lufttätt.

Knaprig, rostad musli (en 1 liter)

2 dl kokoschips (alternativt kokosflingor)
2 dl mandlar
2 dl hasselnötter
1/2 dl paranötter
1/2 dl melonkärnor
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1/3 dl hela linfrön
1 tsk vaniljpulver
0,75 msk kakao
3 msk kokosfett
1 msk flytande honung

Gör såhär;

Sätt ugnen på 150 grader, jag använde inte varmluft.
Hacka nötterna grovt och blanda med de andra torra ingredienserna (även kryddorna) i en bunke. Smält kokosfettet på svag värme och låt svalna något. Tillsätt honung och kokosfett i nötblandningen och rör om så att allt blandas ordentligt.
Häll ut blandningen på bakplåtspappersklädd plåt och rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns (jag rörde ca var 5:e minut)
Låt svalna och förvara sedan i lufttät burk. (använd helst något burk i glas eller plåt eller liknande, plast kan göra att muslin inte upplevs som knaprig efter några dagar)

IMG_7322

Hacka nötterna grovt och blanda alla torra ingredienser i en bunke.

IMG_7328

Häll ut muslin på bakplåtspappersklädd plåt och rosta i ugnen. Rör då och då, låt svalna och förvara sedan i lufttät burk.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.