Hörrni,
Fy sjutton så tråkigt det är att vara sjuk! Jag är väldigt sällan sjuk men när jag väl blir det slår det ofta till ordentligt och jag gillar det INTE! I måndags skickade vi iväg maken till Stockholm för en veckas jobb i huvudstaden och självklart blev jag sjuk på kvällen! MEN, allt går – veckan är nu avslutad och har innehållit inskolning för minsta dottern på förskola, lek och fix men de större barnen, tentaplugg och kyliga promenader på väg hem från förskolan i snöstorm ; ) Tentan är inskickad, dottern inskolad, maken hemma och börjar piggna till!
Nog om sjukveckan – nu är jag tillbaka med full kraft och massor av goda recept att bjuda er på! HEJ PÅ ER!
Igår bakade jag cooikes och imorgon la jag upp en bild på Facebook på dessa och det är nu en lång kö som väntar på receptet! : ) Dessa cookies är så himla goda, en kolasmakande liten kaka med krämig överraskning! De ser kanske inte så mycket ut för världen men i den lilla bubblan i mitten av kakan gömmer sig en klick krämig dulche-de-leche-kolasås.
Kakorna är väldigt lättbakade men tänk på att kolasåsen ska koka i god tid och hinna svalna. Till dessa kakorna kokade jag burken i 3 timmar, det är bra om såsen inte är för lös så att den flyter ut över kakorna. Om du vill ha tips på hur bäst kokar burken med kondenserad mjölk så kan du läsa här om det.
Grundreceptet till dessa goda kakor hittade jag på en blogg för en tid sedan (minns inte vilken, ngn från Amelia tror jag) men jag gjorde lite småjusteringar som passade mig fint. Det går fint att tillsätta lite kakao i smeten om man vill ha en chokladkaka och man kan även byta ut den ljusa chokladen mot en mörk. Gör lite som du vill! : )
Dulche de leche-cookies (ca 20 st)
55 gram smör
150 gram farinsocker
1 tsk vaniljsocker
75 gram hackad ljus choklad
1 ägg
1/4 tsk bikarbonat
130 gram mjöl
Kolasås
Gör såhär;
Sätt ugnen på 175 grader. Smält ihop smör med farinsocker, vaniljsocker och den hackade chokladen på medelvärme. Rör ofta så att det inte bränns fast. Ta av kastrullen från plattan och rör ner ägget. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner i smeten. Rör den slät. Smeten ska nu in i kylen i minst 30 minuter, min var fortfarande ganska varm så jag la över den i en burk med lock. Plastfilm kan du använda om din smet hunnit svalna.
Ta ut smeten som du satt sig och rulla till kulor. (spara lite smet/deg) Gör en grop i mitten av varje kaka och fyll hålet med kolasås. Ta nu upp en liten bit smet, rulla till en kula och platta till. Lägg denna över kolasåsen och nyp ihop så att du får en jämn kaka utan hål. (vi vill ju inte att kolasåsens ska flyta iväg!)
Upprepa på alla kakor och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt – grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Håll lite koll så att de inte bli för mörka mot slutet. Låt dem svalna på plåt.
Alla verkar fortfarande koka sin kondencerade mjölk, det som är så underbart att det finns färdig på burk numera. Där jag har handlat står den bredvid den vanliga. Så enkelt numera att slänga ihop godsakerna. 🙂