Smörkola-fudge med havssalt! 2


IMG_4793

HEJ!

Det är egentligen en smärre katastrof hur dåligt det varit med bloggande sista tiden! Tiden har sprungit i från mig och det har varit en galet intensiv period i skolan. Men, nu är examensarbetet inne, årets sista prov är gjort och jullov börjar på fredag!

Trots att tiden för att skriva massor av inlägg har sprungit i från mig så har jag ju trots allt hunnit pyssla rätt mycket i köket, jag har massor av gott att tipsa er om!

Först ut är detta underbara recept på fudge! Egentligen skulle det blivit en kola så när jag upptäckte att konsistensen inte som jag tänkt mig så var jag på väg att slänga hela satsen…. Det var en väldig tur att jag inte gjorde det, fudgen blev en stor favorit hos min klass som fick agera provsmakare.

Superlätt att göra, en härlig kolasmak och jättegott med en gnutta salt på toppen!

Smörkolafudge (ca 30 bitar)

2 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
100 gram smör
1 dl sirap
2 tsk äkta vaniljsocker
Flingsalt

Gör såhär;

Smält smöret i en kastrull och tillsätt därefter socker, sirap och grädde. Rör om och låt kolan koka upp, rör om då och då. Låt koka på medelvärme tills smeten är ca 121 grader, eller gör ett kulprov. Rör om då och då.

Smörj av avlång ”limpform” med en neutral olja. Dra av kastrullen från plattan och rör ner vaniljsockret. Häll upp smeten i formen och strö över salt. Låt stelna och skär sedan i bitar.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Smörkola-fudge med havssalt!

 • Isabelle

  Hej! Har bakat dessa ett antal gånger nu och är en stor favorit i min familj, så tack för det goda receptet!
  Ena gången glömde jag att ha i vaniljsockret och blandade därför i det så gott som jag kunde när smeten redan var ihälld i formen. Det var då jag märkte att det faktiskt var vaniljsockret som gjorde själva fudgekonsistensen, för t.ex i kanterna där jag inte nådde att blanda ut vaniljsockret ordentligt blev det en seg kolakonsistens medan det i mitten blev fudgekonstistens. Så vill man göra kola av receptet, strunta i vaniljsockret!

 • Linda

  Nej!! 😳
  Enda sättet att få fudge istället för kola är möjligtvis proportionerna mellan grädde & de olika sockersorterna.

  Och nu när jag, de senaste 3 mån, har googlat & sett/läst hundratals olika varianter på mer el mindre samma basrecept på fudge (om man utgår från grädde & socker istället för enbart sötad, kondenserad mjölk + smaksättning), så har jag bara sett ett enda recept på fudge med just VANILJSOCKER i,

  Alla andra recept, där man vill ha med vaniljsmaken använder man vaniljpulver, vaniljextrakt, vaniljpasta el en hel, uppskuren vaniljstång.

  Men det ALLRA VIKTIGASTE för att få den perfekta fudgen; rör så lite som möjligt, utan att det kokar fast i botten, under kokningen som bara borde gå upp till 116-117 grader, om man vill ha en mjuk & len fudge som bara smälter i munnen.

  Men kokar du grädd-& sockerblandningen till ca 120-123 grader & dessutom rör HELA TIDEN under hela kokningen + ev t o m vispar den färdigkokta smeten (bara någon minut, tills den rinniga/flytande smeten istället har blivit en hårdare & stelare massa) och detta vispande ger också en, i konsistensen, mycket fastare fudge som inte direkt smälter i munnen.

  Eftersom smeten svalnar väldigt snabbt när man väl har kokat klart & flyttat grytan från värmen & sedan även vispar med elvispen, så svalnar smeten ännu snabbare, till den grad att det kan bli svårt att hälla ut (den förut flytande) smeten.
  Som när den svalnar alltså blir allt hårdare & väldigt grynig (= smulig) & så fast i konsistensen att det mer liknar en kakdeg, så att det blir svårt att hälla över smeten i en lämplig form tills det svalnat ordentligt & går att skära upp i bitar.
  Men tyvärr håller den kalla fudgen, efter ca 12-24 timmar i kylskåpet, inte ihop som en kakdeg när det sedan blir dags att skära upp den.

  Utan varenda liten bit kommer att falla sönder totalt i en massa småsmulor. Just pga att du kokade smeten till minst 120 grader, men allra värst blir det vid 123 grader.
  Då kan jag garantera dig en torr & smulig fudge som faller sönder bara du andas på den!

  Men visst; en del gillar mjuk & len fudge som INTE består av småsmulor, utan som lätt kan skäras upp i små, snygga bitar (jag t ex).
  Medan andra tydligen vill ha en torr, hård & extremt smulig fudge, så att man varken kan skära upp den i bitar, än mindre lyckas lyfta upp en HEL bit hela vägen till munnen innan den förvandlats till småsmulor…

  Learning by trial & error! 😀