Smörkola-fudge med havssalt! 1


IMG_4793

HEJ!

Det är egentligen en smärre katastrof hur dåligt det varit med bloggande sista tiden! Tiden har sprungit i från mig och det har varit en galet intensiv period i skolan. Men, nu är examensarbetet inne, årets sista prov är gjort och jullov börjar på fredag!

Trots att tiden för att skriva massor av inlägg har sprungit i från mig så har jag ju trots allt hunnit pyssla rätt mycket i köket, jag har massor av gott att tipsa er om!

Först ut är detta underbara recept på fudge! Egentligen skulle det blivit en kola så när jag upptäckte att konsistensen inte som jag tänkt mig så var jag på väg att slänga hela satsen…. Det var en väldig tur att jag inte gjorde det, fudgen blev en stor favorit hos min klass som fick agera provsmakare.

Superlätt att göra, en härlig kolasmak och jättegott med en gnutta salt på toppen!

Smörkolafudge (ca 30 bitar)

2 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
100 gram smör
1 dl sirap
2 tsk äkta vaniljsocker
Flingsalt

Gör såhär;

Smält smöret i en kastrull och tillsätt därefter socker, sirap och grädde. Rör om och låt kolan koka upp, rör om då och då. Låt koka på medelvärme tills smeten är ca 121 grader, eller gör ett kulprov. Rör om då och då.

Smörj av avlång ”limpform” med en neutral olja. Dra av kastrullen från plattan och rör ner vaniljsockret. Häll upp smeten i formen och strö över salt. Låt stelna och skär sedan i bitar.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Smörkola-fudge med havssalt!

  • Isabelle

    Hej! Har bakat dessa ett antal gånger nu och är en stor favorit i min familj, så tack för det goda receptet!
    Ena gången glömde jag att ha i vaniljsockret och blandade därför i det så gott som jag kunde när smeten redan var ihälld i formen. Det var då jag märkte att det faktiskt var vaniljsockret som gjorde själva fudgekonsistensen, för t.ex i kanterna där jag inte nådde att blanda ut vaniljsockret ordentligt blev det en seg kolakonsistens medan det i mitten blev fudgekonstistens. Så vill man göra kola av receptet, strunta i vaniljsockret!