Piroger med köttfärsfyllning – gott och enkelt!


IMG_6135

Hej,

Vilken katastrofdålig uppdatering det varit här på senaste tiden! Nu är det precis en månad kvar till jag tar examen och det känns som att jag pluggar konstant… Jag ska bli bättre på att ta småpauser och delge er en massa godsaker!

I söndags hade vi en jättemysig dag hemma, lugn och ro och jag hann pyssla i köket. Skönt!

Piroger är ju väldigt gott och något jag gärna gör och lägger i frysen för att ha något snabbt att ta fram och man kommer hem trött en kväll och vill ha något snabbt i magen.

Jag gjorde två varianter på pirogerna, en med köttfärsfyllning och en med ost och skinka. Jättegott vilket som! Nedan går du ett jättebra recept för pirogdegen som räcker till ca 25-30 piroger beroende på storlek. (receptet går fint att halvera)

Hemgjorda piroger (ca 25-30 st)

50 gram jäst
1 liter vatten
3,5 tsk salt
5 msk olivolja
Ca 25 dl vetemjöl (vanligt eller special)
Ägg till pensling

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till ca 37 grader och häll över jästen så att den löser sig. Blanda därefter ner salt och olja och arbeta in mjölet efterhand, gärna med maskin. Knåda degen ca 5-10 minuter. Låt jäsa under duk i ca 1 timme.

Sätt ugnen på 225 grader. (jag hade 200 grader och varmluft)

Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i små bitar och forma/kavla ut cirklar som är ca 12-15 cm i diameter. Lägg fyllning på ena sidan och vika andra sidan över. Nyp gärna ihop kanten med en gaffel. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt, pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Klart!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *