Gratinerade havskräftor med vitlök och lime


IMG_7512

Hej hej!

I lördags var vi ute och storhandlade och åt lunch med barnen på restaurang, jättemysigt! Efter lunchen var det dags för matshopping men eftersom att lunchen blev ganska mastig bestämde vi oss för att vi vuxna skulle äta lite plockmat till middag efter att de små hoppat i säng. Vi fyllde vagnen med korv, kalkon, olika ostar, grönsaker, såser och annat smaskigt och jag sprang även på färska havskräftor och blev såååå sugen på att testa dessa! Tillsammans med vitlöksbröd och ett glas cider blev det en så trevlig och god kväll!

Jag tänkte att ni skulle få receptet på havskräftorna. Kryddsmöret kan du egentligen smaksätta med vad du vill, jag valde vitlök och lime tillsammans med lite andra goda kryddor. Toppade med riven ost, men det är förstås en smaksak. Vi åt dessa på en gång med vitlöksbröd och aioli, så himla gott!

Tillagar du skaldjur ofta? Jag gör det tyvärr inte så himla ofta, men det får nog bli ändring på det!

Receptet nedan räcker till 4 personer om du serverar dem som tilltugg, ca 8-10 kräftor som delas på hälften.

Gratinerade havskräftor med kryddsmör (4 portioner)

500 gram färska havskräftor
100 gram smör
2 vitlöksklyftor
ca 1 msk pressad lime
Färsk persilja och basilika
Ev riven ost

Gör såhär;

Blanda samman kryddsmöret genom att hacka vitlök, örter och blanda tillsammans med limen ner i smöret. Smaksätt gärna smöret med salt och peppar.

Dela kräftorna på mitten (på längden) och lägg de med snittytan uppåt på bakplåtspappersklädd plåt. Klicka över smöret på stjärten och strö gärna över riven ost. Gratinera i ca 5-10 minuter i 225 graders värme tills de är genomvarma och fått lite fin färg. Servera genast, gärna med en klick aioli och ett gott bröd.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.