Hemgjort mandelsmör – snabbt och enkelt!


IMG_8047

Tjingeling!

I helgen testade jag att göra eget mandelsmör! Hört talas om det? Det förekommer lite då och då inom LCHF-kost, både som pålägg och ex vid bakning. Jag har fått lite efterfrågan på fler LCHF-recept så här kommer ett i mängden – mandelsmöret!

Mandelsmör går att köpa i butik också men kostar ganska mycket så det är himla smidigt att göra själv. Det tar en liten stund men man kan ta till lite små trix för att speeda på det hela.

Jag valde att behålla skalet på mina mandlar men om du vill ha ett ljust smör kan du skålla dem först. Mandlarna rostas ett par minuter i torr panna och ska sedan svalna av. Sen ska de mixas. Och mixas. Och mixas… Man ska mixa dem så fint så att den naturliga oljan frisätts från mandeln och det blir en krämig massa. Tanken var att jag skulle ha gjort så men med tre små barn hemma så blev planerna ändrade och jag fick lite brått så jag tillsatte lite olja till den finfinmalda mandeln och det blev toppen!

Mandelsmör

200 gram mandel, rostad i torr panna
Ev 2-3 msk olja

Gör såhär;

Skålla mandeln om du vill. Mixa fintfint tills dess att oljan från mandeln frisätts eller tills den blivit väldigt finmald. Tillsätt i så fall någon matsked olja i taget och mixa till en tjock ”kräm”. Förvara i kyl i burk.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *