Friterad kyckling med sötsur sås 1


friterad

Hej på er,

Nu har det varit Asien-inspirerad matlagning här hemma igen! I förra veckan publicerade jag ett recept på en hemgjord gryta med biff med bambuskott (smakar precis som på kinarestaurang!), och nu var det dags för ett nytt experiment!

Friterad kyckling med sötsur sås – sååå himla gott! Vi kommer göra detta många gånger och barnen jublade över att få ”chicken nuggets”! (något vi inte äter jätteofta eftersom att jag inte är något fan av de processade kycklingbitarna man köper i butik… )

Jag friterade mina kycklingbitar i fritös (rekommenderas) men det går även bra att värma upp olja i en stor kastrull. Var dock försiktigt, det blir ordentligt varmt och kan skvätta lite!

Jag föredrar friterad kyckling med ganska tunn deg så detta passade mig alldeles utmärkt. Föredrar du tjockare frityrsmet runt kycklingen så kan du prova att addera mer mjöl för att få smeten tjockare. Prova dig fram! Frityrsmeten kan smaksättas med lite curry, vitlök eller chili om du gillar det.

Recept på sötsur sås finner du nedan. Här kan man smaka sig fram bäst man vill. Laborera med ketchup, vinäger och socker för att hitta precis den smak du vill ha. Mitt grundrecept hittar du nedan.

Friterad kyckling (4 portioner)

500 gram kycklingfilé skurna i mindre bitar
2,25 dl vetemjöl
1,5 dl iskallt vatten
1 äggvita (från stort ägg)
2 tsk bakpulver
Olja

Gör såhär;

Sätt på fritösen på 180 grader (eller hetta upp oljan).
Blanda mjöl, bakpulver och vatten i en bunke och rör till en slät smet. Vispa äggvitan hårt. Vänd ner äggvitan i mjölblandningen och tillsätt skuren kyckling. Fritera bitarna i omgångar. Släpp ner dem i oljan (de kan lätt fastna i fritösens korg så man får putta på dem lite.) Fritera tills de är gyllenbruna och kycklingen är färdig. Servera!

Sötsur sås

5 dl vatten
4 msk strösocker
1/2 dl ketchup
3 msk vitvinsvinäger
En nypa salt
Potatismjöl för att reda såsen

Gör såhär;

Blanda socker, vinäger, ketchup och vatten i en kastrull. Låt koka upp och smaka av – tillsätt mer av den smak du önskar! Laborera fritt med tomat, sötma och surt. Blanda lite potatismjöl i kallt vatten och tillsätt under omrörning i såsen tills du får önskad konsistens. (tänk på att den kan tjockna lite till när den svalnat) Servera kall, ljummen eller varm till friterad kyckling.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Friterad kyckling med sötsur sås

  • Margareta Franzén

    Tack för jättebra recept🙏 Lagade ”Kinamat ” i söndags, friterade fläskfilé och räkor och det blev såå gott med både frityr och sötsur sås. Det jag hade problem med var att frityrsmeten hade svårt att fästa på fläskfilén. Finns något knep.
    Tack på förhand🙏