Sticky orange chicken – apelsinglaserad kyckling med sesamfrön


orange1

Halloj!

Det har varit en del bakverk på bloggen sista dagarna så nu tyckte jag att det var dags för lite mat!

Den här rätten åt jag när jag var hemma och hälsade på mina föräldrar sist, vi tog hämtmat och den här rätten fångade mitt intresse och var SÅ god! Jag kände direkt att jag var tvungen att skapa en egen variant av maträtten.

Orange chicken alltså… Detta är en god kycklingrätt där kycklingen är glaserad med en kryddig apelsinsås, serveras med fördel med ris. Kycklingen friteras utan deg innan den åker ner i såsen, det är inte alls så krångligt som det kanske verkar.

Till apelsinsåsen använder man apelsinmarmelad, använd med fördel en utan skal (eller med tunna). Marmeladen jag använde hade ganska stora bitar och nästa gång blir det utan skal.

Sticky orange chicken (4 portioner)

800 gram kyckling
2 tsk ljus soja
2 tsk färsk riven ingefära
1 finriven vitlöksklyfta
Olja
1,5 dl apelsinjuice
1 dl apelsinmarmelad
3 msk ljus sirap
4 tsk potatismjöl
Hackad röd chili
Salt
Sesamfrön

Gör såhär;

Skär kycklingen i mindre bitar eller strimlad, dock inte för tunna. Marinera dem i potatismjöl, ingefära, vitlök och soja i ca 15 minuter.

Hetta upp olja i en kastrull eller panna så att den blir riktigt varm – akta fingrarna! Ingen fläkt på när du friterar! Fritera kycklingen lite i taget och låt rinna av på hushållspapper en kort stund.

Blanda under tiden marmelad, juice, sirap och hackad chili i en stekpanna. Låt koka upp försiktigt under omrörning och rör i potatismjöl. Låt småputtra något och smaka av. Rör ner kycklingen och låt allt bli varmt. Tanken är att kycklingen ska täckas med sås men detta är ingen rätt med en massa extra sås utan det mesta lägger sig runt kycklingen. Vill du gärna ha mer sås går det bra att dubbla receptet och göra mer av just såsen. Strö gärna över sesamfrön.

orange2

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *