Gör din egen sötpotatisaioli!


aioli

Hallojsan,

Hoppas att ni haft en härlig lördag!

Vi har varit i Malmö större delen av dagen och gått på ”påskäggsjakt” som Kinder arrangerat – barnen gillade det skarpt! Promenad i Slottsparken med små stationer där man träffade olika karaktärer som sjöng visor osv. I slutet av promenad fick barnen Kinder-Ägg och diplom, väldigt uppskattat.

Nu är vi hemma i soffan, kidsen sover och jag tänkte smita inom här och publicera ett recept på en väldigt god aioli som jag svängde ihop för en tid sedan.

Aiolin har en mild smak, och något söt av potatisen, och jag valde att trycka ner en vitlökslyfta i blandningen – allt blir bättre med vitlök. ; ) Smaka gärna av med salt och peppar.

Tänk på att tillsätta oljan droppvis och att vispa hela tiden så att aiolin inte skär sig. Gott till kött eller kyckling.

Sötpotatisaioli

1 sötpotatis, modell större
2 äggulor
0,5 tsk dijonsenap
2 vitlöksklyftor
2 dl olja (jag hade raps)
0,5-1 msk pressad lime
Salt och peppar

Gör såhär;

Skala potatisen och dela dem i mindre bitar. Koka dem i ca 20 minuter så att de blir mjuka. Mosa dem ordentligt.

Blanda moset med finhackad vitlök, limesaft och senap. Tillsätt oljan droppvis samtidigt som du vispar ordenligt (jag använder elvisp) och fortsätt att hälla i oljan i en tunn stråle tills allt är i och aiolin gått ihop och fått fin konsistens. Smaka av med salt och peppar. Förvara i kyl.

aioli2

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *