Snurriga pistagebullar med citron och vit choklad


pistage1

Go kväll!

Helt slut efter en lång jobbdag som startade redan kl 7 imorse, skönt att koppla av med att uppdatera er om smaskiga recept!

Det blev en hel del bullbak i helgen och jag tänkte att vi fortsätter med ett bullrecept här, även fast ni fick ett igår! Man kan ju faktiskt aldrig få för många bullrecept på lager!

Dessa bullar görs precis som kanelbullar, man kavlar ut degen till en rektangel, breder på fyllningen och rullar ihop till en rulle. Rullen skärs i skivor och de läggs med snittytan upp för att jäsa. Jag valde att toppa mina med florsocker blandat med hackade pistage nötter men det är ju förstås helt valfritt!

Det är ju så himla bra med bullar, att man liksom kan blanda ner i princip vad man vill i fyllningen! Jag gillade verkligen kombinationen med den söta vita chokladen och syrlig citron, pistagenötterna gav härligt tuggmotstånd!

Pistagebullar (ca 25-30 st)

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg
13-15 dl vetemjöl special
Ev 1 tsk kardemumma om du tycker om det

Fyllning;

150 mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
75 gram finhackad vit choklad
Finrivet skal från ca 1 citron
150-200 gram hackade pistagenötter (spara eventuellt lite att blanda med pärlsocker för att garnera med)
Ägg och florsocker

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt detta bli fingervarmt. Lös jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resterande vätska.

Tillsätt socker, ägg och vetemjöl och eventuell kardemumma. Arbeta in vetemjölet efter hand, spara någon deciliter till utbakningen. Degen ska vara smidig och släppa bunkens kanter men jag arbetar hellre med en lite för klibbig deg (och arbetar in mjöl vid utbakningen) än att jag öser på med mjöl och får en kompakt deg.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter. Förebered under tiden fyllningen. Blanda det mjuka smöret med socker, finhackad vit choklad, citronskal, hackade pistagenötter och vaniljsocker. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut en rektangel och bred ut hälften av fyllningen. Rulla ihop på längden och dela i upp i drygt centrimeter tjocka skivor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt eller i bullformar och låt jäsa i 30 minuter under bakduk.

Pensla med ägg. Garnera gärna med pärlsocker och pistagenötter. Grädda i ca 10 minuter, låt svalna på galler under bakduk.

pistage2

pistage3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.