Klassisk kålpudding! 1


kal2

Hej!

Sitter med datorn ute i solen, så ljuvligt varmt det är! När jag körde och handlade berättade termomtern i bilen att det är 27 grader ute! Sommarkänsla deluxe!

Det har varit mycket varit mycket bakverk på bloggen senaste tiden så nu är det dags för lite mat igen! Vad passar då bättre än något klassiskt – kålpudding!

När jag gör kålpudding skippar jag riset, jag tycker att det blir godare och så blir det mer LCHF-vänlig eftersom att jag gärna drar ner på kolhydraterna. Känner du att du vill göra den klassisk kan du blanda ner 1,5 dl kallt, kokt ris i färssmeten innan den läggs i formen.

Vill du göra puddingen mer LCHF-vänlig kan du hoppa över den ljusa sirapen helt eller ersätta den med lite flytande honung.

Det blir en rejäl form, utmärkt att lägga i matlådor! Servera med kokt potatis, valfria grönsaker, lingonsylt eller vilket tillbehör du helst föredrar, kålpuddingen är god i sig själv också förstås!

Såsen gjorde jag genom att hälla av lite sky som bildades i formen, blandade med grädde och lite kryddor. Smaka av och red av om du vill så att såsen blir tjockare.

Kålpudding

800 gram blandfärs
(ev 1,5 dl kokt, kallt ris)
3 msk flytande kallfond
1 tsk soja
1 tsk lökpulver
Svartpeppar
1/2 vitkålshuvud
3 msk ljus sirap
Smör

Gör såhär;

Blanda köttfärs med fond, soja, lökpulver och kryddor, även ris om du vill. Smörj en ugnsform och tryck ut färssmeten i formen.

Skär vitkålen i mindre bitar, i strimlor eller bitar. Stek den i smör på medelvärme tills de börjat mjukna. Häll över sirap och låt puttra ett par minuter. Kålen ska inte få färg.

Låt stå i ugnen 25-30 minuter till färsen är färdig och kålen fått fin färg. Ugnen hade jag på 175 grader. Gör eventuellt sås på skyn som finns i formen.

kal1

 

kal3


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Klassisk kålpudding!