Klassisk toscakaka


tosca

Hej på er,

Nu tänkte jag att det var dags för ett klassiskt bakverk! Tänk vilken skatt vi har med alla dessa godsaker som bakats i stugorna under alla år – vilken är din favorit?

Den här kakan, en klassisk toscakaka, bakade min mormor väldigt ofta när jag var liten och jag tycker SÅ mycket om den! Den mjuka kakan ihop med det knäckiga täcket är så smarrigt. Och den är faktiskt inte speciellt svår att göra heller, en bra kombo.

Vi kör igång med detsamma!

Toscakaka

2 ägg
1,5 dl strösocker
100 gram smör
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
0,5 tsk vispgrädde

50 gram mandelspån
100 gram smör
2 tsk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2,5 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 dl strösocker

Gör såhär;

Du börjar med kakan. Ugnen ska vara på 175 grader och en springform smörjer du och bröar.

Smält den första mängden smör, dra av kastrullen från plattan och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna (mjöl, vaniljsocker och bakpulver) och vänd ner i äggsmeten. Vänd därefter ner smöret samt grädde. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter.

Under tiden som kakan är i ugnen förbereder du toscasmeten.

Toscasmeten gör du genom att blanda smör, socker, sirap, mjöl, vaniljsocker, mjölk och mandelspån i en kastrull. Värm upp varsamt, rör hela tiden, tills allt har tjocknat. När kakan varit inne i den tid det ska tar du ut den, brer försiktigt över smeten och sätter in kakan i ugnen igen, denna gång i mitten av ugnen. Låt den stå där i ca 15 min, tills den fått fin färg. Känn gärna så att den är torr.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *