Hemgjord äppelmust! 1


 

Go kväll!

Nu är det dags för ett av bloggens mest populära recept – nämligen hemgjord äppelmust!

Jag har haft en stor (!) påse med äpplen hemma och jag tycker att hur mycket kräm jag än kokat, hur många äppelkakor jag än gjort osv så har det inte minskat riktigt i påsen. Nu har jag hittat ett recept som slukar en hel del äpplen!

Jag har gjort äppelmust! : ) Det smakar ungefär som en god äpplejuice – mycket smak men inte alls så söt som en äppelsaft, utan mer en syrligare dricka som passar perfekt till såväl en fika som en måltid.

Det är inte alls svårt musten men det tar lite tid. Äpplena ska stå och dra i fem dygn och sedan mäts saften upp och kokas hastigt för att lösa det tillsatta sockret, så utöver att det ska stå en längre tid så att det lätt att göra denna must. Det gäller att använda en rejäl hink/kastrull när man ska blanda äpplena och vätskan, jag använde en stor kylväska. Man ska kunna röra om utan att riskera att det väller ut en massa vatten över kanterna.

Jag fick ut drygt 5 liter äppelmust och om du tycker att det är mer än vad du kan dricka upp så kan du säkerligen halvera receptet.  Jag har valt att tillsätta lite vatten i musten vid servering för att få en någon mildare smak men musten kan självfallet även serveras precis som den är.

Jag kan tänka mig att den är lika god varm som kall. Någon dag ska jag testa att servera den varm med kanske en bit kanelstång i, det hade väl varit härligt efter en regning höstpromenad?

Se till att testa! 🙂

Smakrik äppelmust (ca 5 liter färdig dricka)

5 liter smakrika äpplen

6 liter kallt vatten

1 tsk natriumbensoat

1 msk vinsyra

1 dl socker/liter avrunnen must

Gör såhär;

Häll vattnet i en stor behållare och tillsätt vinsyra och natriumbensoatet. Rör om ordentligt.

Dela, klyfta och mät upp alla äpplen. (de behöver inte skalas och/eller kärnas ur) Lägg äppelklyftorna i vattnet. Låt blandningen stå i 5 dygn, rör om en-två gånger om dagen. Lägg ett lock över det hela men låt det finnas en glipa så att det kommer in luft.

När 5 dygn har gått så ska musten silas. Mät upp den silade saften och häll i en kastrull. Tillsätt 1 dl socker/liter avrunnen must och rör om. Låt det hela få ett hastigt uppkok så att sockret löses upp. Häll upp musten på rena flaskor och förvara mörkt och svalt.

 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Hemgjord äppelmust!