Hemgjord smakrik äppelmust! 78


Go kväll!

Jag har haft en stor (!) påse med äpplen hemma och jag tycker att hur mycket kräm jag än kokat, hur många äppelkakor jag än gjort osv så har det inte minskat riktigt i påsen. Nu har jag hittat ett recept som slukar en hel del äpplen!

Jag har gjort äppelmust! : ) Det smakar ungefär som en god äpplejuice – mycket smak men inte alls så söt som en äppelsaft, utan mer en syrligare dricka som passar perfekt till såväl en fika som en måltid.

Det är inte alls svårt musten men det tar lite tid. Äpplena ska stå och dra i fem dygn och sedan mäts saften upp och kokas hastigt för att lösa det tillsatta sockret, så utöver att det ska stå en längre tid så att det lätt att göra denna must. Det gäller att använda en rejäl hink/kastrull när man ska blanda äpplena och vätskan, jag använde en stor kylväska. Man ska kunna röra om utan att riskera att det väller ut en massa vatten över kanterna.

Jag fick ut drygt 5 liter äppelmust och om du tycker att det är mer än vad du kan dricka upp så kan du säkerligen halvera receptet.  Jag har valt att tillsätta lite vatten i musten vid servering för att få en någon mildare smak men musten kan självfallet även serveras precis som den är.

Jag kan tänka mig att den är lika god varm som kall. Någon dag ska jag testa att servera den varm med kanske en bit kanelstång i, det hade väl varit härligt efter en regning höstpromenad?

Smakrik äppelmust (ca 5 liter färdig dricka)

5 liter smakrika äpplen

6 liter kallt vatten

1 tsk natriumbensoat

1 msk vinsyra

1 dl socker/liter avrunnen must

Gör såhär;

Häll vattnet i en stor behållare och tillsätt vinsyra och natriumbensoatet. Rör om ordentligt.

Dela, klyfta och mät upp alla äpplen. (de behöver inte skalas och/eller kärnas ur) Lägg äppelklyftorna i vattnet. Låt blandningen stå i 5 dygn, rör om en-två gånger om dagen. Lägg ett lock över det hela men låt det finnas en glipa så att det kommer in luft.

När 5 dygn har gått så ska musten silas. Mät upp den silade saften och häll i en kastrull. Tillsätt 1 dl socker/liter avrunnen must och rör om. Låt det hela få ett hastigt uppkok så att sockret löses upp. Häll upp musten på rena flaskor och förvara mörkt och svalt.

Dela och klyfta äpplena och blanda i vattenblandningen.

Sila saften och mät upp den. Häll tillbaka i en kastrull och tillsätt socker. Ge saften ett hastigt uppkok.

Häll upp musten på rena flaskor och förvara mörkt och svalt.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

78 tankar om “Hemgjord smakrik äppelmust!

 • Sara

  Detta ska jag prova på. Grenarna på träden börjar ge efter för all frukt så behöver göra nåt fort :)! Hur länge håller musten om den står svalt tror du?

  • hannah Inläggsförfattare

   Hej Sara!

   Ja, prova tycker jag absolut att du ska göra – den går åt på löpande band här hemma! 🙂

   Jag vågar inte ge dig något helt 100%-igt svar på din fråga angående hållbarheten eftersom att jag aldrig gjort musten förut men i och med att musten innehåller konserveringsmedel så är det ingen dryck som bara ska hålla en vecka. Jag tror, och jag ska själv prova mig fram, att om du ser till att du häller upp musten på rena flaskor och förvarar den mörkt och svalt så bör den klara sig någon månad eller två, men troligtvis längre.

   Jag ska prova och uppdatera receptet när jag har mer info.

   Tack för att du kikade in! 🙂
   /Hannah

    • Claes

     Jag har gjort den här musten flera år och uteslutit natriumbensoat och minskat mängden socker till hälften. Vi hettade i stället upp musten till 75 grader i 15 minuter innan den tappas på flaska. Rent och med ett minimum av tillsatser!! Alla åldrar älskar musten och vi har druckit flaskor som varit över 1 år utan problem. OBS! Otroligt viktigt med rena flaskor som körs i ugnen innan tappning👍

 • Anna

  Hej, jag gör just ett första försök med Äppelmust och har en fundering som du kanske kan besvara.

  Äpplena längst upp i vattnet blev och fortsätter bli bruna och multnar typ. Är det som det ska?

  Mvh Anna

  • hannah Inläggsförfattare

   Hej Anna,

   När jag gjorde min must så blev nästan alla äpplen bruna, dock blev inga dåliga (mögliga) osv utan de höll sig vid det bruna stadiet så att säga.

   Musten fick en klar färg och god smak ändå. Pga konserveringsmedlet som är i så tror jag att det är helt okej.

   Tack för att du kikade in!

   Med vänlig hälsning,
   Hannah

 • tomas

  Hittade denna sida när jag funderade på vad jag skulle göra med alla äpplen 🙂 angående att äpplena blir bruna, man kan hälla i en tesked askorbinsyra så håller de sig ljusa och fina

 • Josefin

  Vilket gott och enkelt recept! Bjöd på 6 liter på ett kalas i helgen och det blev mycket uppskattat o mycket beröm fick jag. Så det delar jag med dig!!

 • Malin

  Helt underbart gott!
  Innan jag gjorde musten ville jag bara bli av med alla äpplen, nu när de är slut vill jag bara ha fler så att jag kan göra mer must!
  Rekommenderas starkt att testa detta recept!
  //Malin

 • Johanna

  Åh perfekt! Jag har stått och gjort riktig must (utan socker alltså) på massa vinteräpplen men det är ju mer jobb! Ska pressas, silas och sen kokas. Ska testa detta med de sista kassarna!

  • El Grande

   Testade detta recept och använde 1 tsk citronsyra istället för 1 tsk natriumbensoat.

   Utan socker smakar det surt, med 1 dl socker per liter blev det nästan för sött (fast vet man att man gillar sött så är det inga problem). Använde hälften socker i sista flaskan och då blev det bäst enligt mig, blev både syrligt och lite sött. Extra gott om man drack äppelmusten varm…

   God Jul och tack för receptet!

 • Josefine

  Hej! Jag är nu inne på 4e dygnet och musten har börjat skumma och lukta mer fränt. Innebär det att en har jäst och vad har jag då gjort för fel? Jag har haft den ståendes i rumstemperatur hela tiden eftersom du hade gjort så. Har det kanske varit för varmt?

 • Katarina

  Hej Hannah, tänker testa detta recept eftersom jag har många äpplen i år. Har du testat att frysa musten? har inte så bra plats att förvara flaskor på. Mvh Katarina

  • hannah Inläggsförfattare

   Hej Katarina!

   Tyvärr har jag inte provat, jag hade mitt problem lite tvärtom – ingen plats i frysen men ganska många flaskor… ; ) Prova gärna, det går nog bra!

   /Hannah

  • hannah Inläggsförfattare

   Hej Daniel,

   Va tråkigt att den luktar jäst! Dessvärre är jag lite dåligt insatt i Atamon så jag vågar inte riktigt svara på vad som skett. Ledsen för att jag inte kan hjälpa dig vidare!

   Med vänlig hälsning
   Hannah

  • Bella

   Har precis hällt upp min must på flaska och körde med atamon i brist på annat. Blev otroligt god. Efter några dagar luktade min svagt av engelsk cider, men aldrig otäckt. Och kan erkänna att jag var lite orolig när jag kokade upp den och det kom en svag doft av varmt vin. Men när den svalnat luktar musten gott och smakar ännu godare. Kör igång nästa tunna imorgon.

  • Benny Schnmidt

   Aktiv ingrediens i Atamon är natriumbensoat.
   Innehåller iofs mer grejer men är övertygad om att det är natriumbensoatet som är den konserverande delen i det.

 • suzie

  Hej!

  Tror du att man kan ta päron i stället för äpplen? Vart hittade du vinsyra och natriumbensonat?

  Just nu torkar jag äpplen i en svamptork det blir väldigt gott egna äppel chips.

  • hannah Inläggsförfattare

   Hej Suzie,

   Jag skulle tro att någon päronsort skulle fungera fint, jag har dock aldrig provat. Vinsyra och Natriumbensoat hittade jag från Santa Maria och stod bland vanliga kryddorna i min matbutik.

   /Hannah

 • Nina

  Natriumbensoat köpte jag på Willys. Står i kryddhyllan bland påsar. Märket var Kockens. Santa Maria har det oxå.
  Nu ska jag också testa detta recept. Har inga egna äppelträd, men har pallat massa äpplen 🙂 Stulen frukt sägs ju vara godare 😉

 • Anette

  Jo, hur mäter man 5 l äpplen? Det blir ju mellanrum mellan äpplena i litermåttet. Eller mäter man när man klyftat. Har varit enklare om man vägt dem.
  Hälsningar Anette.

 • Malin

  Jag har nu testat receptet och gjort ett antal liter must som blev jättegod! Är det någon som vet om man kan använda äpplena till något annat (med tanke på att de har legat i natriumbensoat och vinsyra)? Det känns tråkigt att bara slänga dem. Funkar det att göra mos eller att torka dem när de har tillsatser i sig?

 • Anna

  Hej! Vilket bra recept! Härligt gott! Jag håller just på med min andra omgång. Ett tips är att man kan slänga i en kanelstång ihop med sockret i uppkoket.
  Tjingeling!

 • Linus

  Hej hanna !!
  Kan det inte va gott att smaksätta musten med kanel eller lite svarta vinbär ?? Jag tror även själv eftersom jag har en sida på Fb med matbilder och mina egna recept och älskar att experimentera med smaker och kryddor så tror jag arr enbär skulle kanske va en smak att tillsätta i musten , kolla gärna in min Fb sida med recept : gourmanden heter sidan loggan är svart bakgrund med ett vitt skrivstils g på !!

  Mvh linus

 • Carolina

  Jag har precis flyttat till ett hus och jag misstänker att jag har ett äppelträd och ett päronträd. Har jag äpplen så ska jag absolut följa detta receptet! Hur länge kan drickan hålla sig i en matkällare?

 • Fredrik

  Hej,

  Tack för receptet! Gör det för andra året i rad, har blivit en favorit hos barnen.
  Tänkte bara säga till er som undrar över hållbarheten att jag öppnade sista flaskan från förra årets sats för två veckor sedan ich den smakade lika bra som alla andra.
  Jag pastöriserar musten när jag tappar den på flaska, vet inte om det påverkar hållbarheten mmen mina flaskor höll ett år.
  Länk till hur man pastöriserar
  http://www.halfvede.se/Konsten%20att%20bevara%20musten.pdf
  Jag har gjort enligt metod 2.

 • Martin

  Angående hållbarheten så har jag haft en flaska must i kylen i ungefär ett år nu, och den smakar och ser likadant ut som den gjorde för ett år sedan.

 • Annbritt

  Hej min must fortsatte jäsa i flaskan, så när man öppnar blir det champangne effekt, alltså tryck så korken smäller av :)) och mer än hälften av innehållet flyger ur flaskan
  Någon som vet hur man kan öppna utan denna effekt.
  Jag lät äpplena ligga i min damejan lite längre än 5 dagar sedan tillsatte jag socker o sedan på flaska

 • Nina

  Detta recept ska jag absolut testa när det blir skördetid. Jag letar även efter recept på jordgubbsmust,har du något bra recept på det.
  Mvh Nina

 • Peter

  Tack så jättemycket för detta recept! Jag flaskade en omgång igår och provsmakade med några jätteduktiga kockar på jobbet idag som var superimponerade. Det smakade fantastiskt gott! Minst lika gott som färskpressad köpmust. Jag pastöriserade också då det var så himla enkelt. Bara att värma till 75 grader och hålla i 15 minuter sen tappa den varma musten på flaska direkt.

 • M Andersson

  Ser att tråden fortfarande är aktuell, så jag gör ett försök att fråga. Vill gärna göra något av mitt överflöd av äpplen. Min fråga är: Hur silar man saften?

  • hannah Inläggsförfattare

   Hej M,

   Man kan använda en speciell silduk (som finns i välsorterade mataffärer och är anpassad för diverse safter osv) eller så kan man lägga en tunn handduk i ett durkslag. Man kan också sila den i kaffefiler.

   Lycka till,

   Hannah

 • Mette

  Hurra, Jag hittade den!! 🙂
  Gjorde denna underbara äppelmust/-dricka för ett par år sedan och har nu hittat receptet igen. Får inte slarva bort det igen.
  Tack för att du delar med dig av denna läskande drycken.

  • hannah Inläggsförfattare

   Hej Laila,

   Hållbarheten kan påverkas när sockermängden justeras men det är svårt att ange hur pass mycket den skulle försämras. Förvara den svalt så har den bästa förutsättningar för att klara sig.

   Med vänlig hälsning
   Hannah

 • Camilla

  Tack för ditt recept 😊 står en bytta färdig imorgon ☺ men så mkt äpple, kan jag höra något annat m dessa klyftor? Typ äpplemos eller äpplena är för klena efter tiden i byttan?

 • Martina

  Hej!
  Håller på att testa ditt härliga recept, kanske lite konstig fråga. Men vad känner tecknar att den är klar? kan väl inte se någon skillnad direkt mer än att äpplena blivit bruna 🙂
  Gjorde nämligen dubbelsats 😀

  /Martina

 • Robin

  Hej och tack för ett bra recept! Har just blandat min andra bryggning på en vecka. Insåg just att jag inte kommer kunna tappa upp denna bryggning på femte dagen då jag reser bort och kommer hem först när musten har stått i 7 dygn. Tror du att 7 dagar är för lång tid eller kan det funka?

  • hannah Inläggsförfattare

   Hej,

   Jag har inte provat att låta den stå i mer än 5 dagar men om den stått kvar kan den mycket väl vara bra. Du får experimentera lite med denna sats! 🙂

   Mvh
   Hannah

 • Casey

  Hej. Pepp på att testa. Undrar bara vad man gör med alla äpplen som blir över (alltså efter man sillat bort de från saften). Vet du om det går att använda till något trots att de legat i vatten med natriumbensoat och vinsyra i femdagar? Vore bra att inte slänga något om möjligt.

  Tackar, C

  • hannah Inläggsförfattare

   Hej,

   Jag har inte provat att använda äpplena till något annat så jag har inte något direkt tips tyvärr.

   Med vänlig hälsning
   Hannah

   • Barbro Svallin

    Hej Hanna
    Har gjort en sats äppeljuice i dag
    Ska bli spännande att se om jag lyckas
    En fråga,om det går att göra på nerfrusna äppelklyftor?
    Måste ta rätt på mycket äpplen🍎🍏
    Har inte möjlighet att förvara äpplena
    I rostfritt utrymme
    Tacksam för svar😃

    • hannah Inläggsförfattare

     Hejsan!

     Dessvärre har jag inte provat detta själv så vågar inte garantera ett visst resultat men äpplen i sig går att frysa. Prova gärna att frysa en del äpplen och gör en liten mängd must och se vad du tycker.

     /Hannah

 • Moony

  Gjorde denna äppelmusten förra julen och drack den varm istället för glögg – blev en superhit! Hällde i lite kardemummakärnor, kanelstång och nejlikor för lite juligare smak medans den stod och gosade till sej. Rekommenderas varmt!! <3

 • Els-Marie

  Denna saft/juice går utmärkt att frysa om man tycker det blir för mycket för att dricka upp på en gång eller har svårt med förvaringen.

  Supergod