Piroger med kyckling och mozzarella


pirog1

Halloj!

Såhär dagen efter kanelbullens-dag får det vara dags för lite mat på bloggen.

Brukar du göra piroger? Det är ju så himla gott och så smidigt att ha på lut i frysen. Jag hade en bit grillad kyckling i kylen och efter en liten koll i kylskåpet fanns det även små mozzarellabollar, bacon och färskost. Det borde ju bli en smaskig fyllning tänkte jag så det blev en helt ny kombo! Jag smaksatte också fyllningen med vitlök och lite basilika, det gick hem hos alla här hemma!

Frysen är full, men de lär gå åt fort! Om du inte gjort piroger tidigare borde du verkligen prova – det är perfekt att fylla med överbliven köttfärssås, lite påläggsskinka eller blandade grönsaker. Det kan tyckas lite bökigt att kavla, fylla och vika men när du fått in snitsen går det rätt fort.

Det här receptet ger en rätt stor deg, det går bra att halvera den om man inte önskar så många,

Hemgjorda piroger (ca 25-30 st)

50 gram jäst
1 liter vatten
3,5 tsk salt
5 msk olivolja
Ca 25 dl vetemjöl (vanligt eller special)
Ägg till pensling

Valfri fyllning (jag hade 150 gram färskost, 100 gram mozarella, 300 gr kyckling, 100 gram bacon samt kryddor)

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till ca 37 grader och häll över jästen så att den löser sig. Blanda därefter ner salt och olja och arbeta in mjölet efterhand, gärna med maskin. Knåda degen ca 5-10 minuter. Låt jäsa under duk i ca 1 timme.

Sätt ugnen på 225 grader. (jag hade 200 grader och varmluft)

Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i små bitar och forma/kavla ut cirklar som är ca 12-15 cm i diameter. Lägg fyllning på ena sidan och vika andra sidan över. Nyp gärna ihop kanten med en gaffel. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt, pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Klart!

pirog4

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *