Ost-och skinkpiroger


Tjingeling!

Så var måndagen här igen! Jag har haft en superfin helg, hoppas att du också haft det.

Jag tänkte att vi drar igång veckan med mat – i form av piroger! Barnen älskar dessa hemgjorda piroger så de brukar gå åt i ett nafs. De som inte går åt stoppar jag i frysen och tar fram till matigare mellanmål, en snabb middag eller liknande.

Det här receptet är ett toppenbra grundrecept! Vill du inte ha ost och skinka som fyllning går det bra med ex köttfärssås, kyckling, grönsaker, bacon eller något annat. Låt fantasin flöda!

Det här receptet ger många piroger men det går utmärkt att halvera.

Hemgjorda piroger (ca 25-30 st)

50 gram jäst
1 liter vatten
3 tsk salt
5 msk olivolja
Ca 22-25 dl vetemjöl (vanligt eller special)
Ägg till pensling

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till ca 37 grader och häll över jästen så att den löser sig. Blanda därefter ner salt och olja och arbeta in mjölet efterhand, gärna med maskin. Knåda degen ca 5-10 minuter. Låt jäsa under duk i ca 1 timme.

Sätt ugnen på 225 grader. (jag hade 200 grader och varmluft)

Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i små bitar och forma/kavla ut cirklar som är ca 12-15 cm i diameter. Lägg fyllning på ena sidan och vika andra sidan över. Nyp gärna ihop kanten med en gaffel. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt, pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Klart!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.