Langos! 5


Hej på er,

Är du en sådan person som alltid äter langos på marknad och festival, som köar länge för att få smaka på denna delikatess?

Nu kan du sluta köa! Jag pysslade ihop langos här i köket och SÅ gott det blev, herregud! Detta kommer att bli en riktigt favorit här hemma, galet bra!

Man kan tro att det är svårt att göra, men det är inte så himla krångligt som man kan tro. Det mest kritiska är friteringen men där krävs det bara att du är försiktig med den varma oljan och att du alltid har koll på det du friterar. Generella råd kring fritering är att ha ett kastrullock nära till hands, och att du inte har fläkten igång. Blir det mycket degresten i oljan kan det vara en idé att byta olja efter halva tiden. Var då noga med att värma upp den från början och inte hälla ner i en redan uppvärmd kastrull.

Degen är en rätt enkel deg som du arbetar med och du justerar själv storleken på dina langos. Vilka tillbehör/toppings du vill ha är upp till dig, ös på och njut!

Jag använde mig av skinka, räkor, rödlök, gräslök och riven ost. I botten hade jag creme fraiche som jag rört ner en pressad vitlöksklyfta i. Mums!

Langos (ca 10 st)

25 gram färsk jäst
3 dl vatten (37 grader)
En nypa salt
6,5 dl vetemjöl
1,5 liter neutral olja, jag hade rapsolja

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke och lös upp den med fingervarmt vatten. Tillsätt salt och arbeta in mjölet, degen ska vara något lös. Låt jäsa övertäckt i ca 35 minuter. Ta upp på mjölat bakbord och dela i 10 bitar som du sedan formar och plattar till enligt önskemål. Låt jäsa ca 10 minuter till. Värm upp oljan i en rymlig kastrull till 180 grader. När oljan är varm lägger du försiktigt ner en bit bröd i taget. Låt fritera, vänd om och ta upp när den fått fin färg. Ta upp och lägg på hushållspapper för att rinna av. Upprepa, låt svalna och garnera. Njut!

 

 

 

 

 

 

Du kanske också gillar


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 tankar om “Langos!