Dessert-langos!


Hej hej,

Ni läste rubriken korrekt – dessertlangos! Alltså, huuuur gott?!

För några dagar sedan publicerade jag mitt bästa langosrecept med olika toppings. När jag stod där och lagade rätten fick jag en liten bit deg över… Det är ju så himla onödigt att slänga mat, eller hur? Varför inte ta tillvara på det som fanns kvar?

Sagt och gjort, den lilla degbiten förvandlades till små langos som jag toppade med en massa godsaker. Degen innehåller inget socker så vill du ha en söt langos får din topping vara söt. Jag använde bär, choklad och grädde vilket funkade super!

När det gäller fritering är det viktigt att tänka på att oljan är väldigt väldigt varm och att du inte ska ha fläkten igång under tillagningen. Ett lock när till hands är att rekommendera.

Langos (ca 10 st)

25 gram färsk jäst
3 dl vatten (37 grader)
En nypa salt
6,5 dl vetemjöl
1,5 liter neutral olja, jag hade rapsolja

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke och lös upp den med fingervarmt vatten. Tillsätt salt och arbeta in mjölet, degen ska vara något lös. Låt jäsa övertäckt i ca 35 minuter. Ta upp på mjölat bakbord och dela i 10 bitar som du sedan formar och plattar till enligt önskemål. Låt jäsa ca 10 minuter till. Värm upp oljan i en rymlig kastrull till 180 grader. När oljan är varm lägger du försiktigt ner en bit bröd i taget. Låt fritera, vänd om och ta upp när den fått fin färg. Ta upp och lägg på hushållspapper för att rinna av. Upprepa, låt svalna och garnera. Njut!

Jag valde att toppa mina små langos med vispad grädde. Jag tillsatte en tesked socker i grädden (3 dl) och så toppade jag det hela med färska bär och vit choklad. Prova dig gärna fram med nutella, vaniljkräm eller liknande.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.