Egen pizzadeg 2


Hej på er!

För en tid sedan bakade jag och barnen pizza här hemma och nu tänkte jag att det var dags att publicera lite recept från middagen.

En viktig del i en pizza är degen. Den här degen är enkel att arbeta med, har en lagom jäsningstid för att hinna med en vanlig kväll i veckan och smakar väldigt bra. Hur man vill ha sin pizza är väldigt individuellt men fördelen är ju att du kan styra själv om du vill ha en väldigt tunn botten eller om du vill göra en tjockare botten. Beroende på vad du väljer styr det ju förstås gräddningstiden så håll lite koll när det är dags att grädda pizzan. Ett tips du ska få redan nu är att sätt in en plåt i ugnen när du startar den, så att plåten är riktigt varm när du ska grädda pizzan. Då får du en fin värme på undersidan av pizzan vilket minskar risken för att den ska bli ogräddad undertill.

Baka på!

Pizzadeg

25 gram färsk jäst
2 1/2 dl vatten (37 grader)
1 msk rapsolja
2 krm salt
6 dl vetemjöl (plus lite till utbakning)

Gör såhär;

Smula jästen i en degbunke och lös den med vattnet. Häll i salt och olja och rör om. Arbeta in mjölet och knåda ihop till en smidig deg och knåda någon minut. Låt jäsa under duk i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, jag hade varmluft.

Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Kavla ut till önskad storlek och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Toppa med tomatsås och valfria tillbehör. Grädda i ca 15 minuter.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Egen pizzadeg

  • Conny

    Att kunna baka egen pizza har jag gjort några gånger men aldrig tyckt att det blivit bra. Med dessa tips får jag helt klart nya förhoppningar.

  • Roger

    Hej, jo jag undrar om man inte vill använda all deg kan man frysa in den för att använda en annan gång man gör pizza.Hälsningar Roger