Kanderade äpplen


Tjingeling,

Så var det fredag igen, så härligt!

Det är ju fortfarande högsäsong för äpplen och vad vore en matblogg utan recept på klassiska kanderade äpplen? 🙂

Kanderade äpplen kräver inte många ingredienser men det kräver lite koncentration och att man inte låter några barn med små fingrar få vara med och laborera med den heta sockerlagen.

Skölj äpplena noga och se till att de är torra, annars fastnar inte sockerlagen.  Sockerlagen blir VÄLDIGT varmt så var rätt om fingrar och annat. När du ha doppat äpplena ställer du den på ett bakplåtspapper som du penslat med lite olja, då går det lätt att lossa dem när de svalat.

Vill du dekorera äpplena med ex kokosflingor, strössel, hackade nötter eller liknande gör du det när du doppat dem i lager, innan den stelnar.

Om du är osäker på om din sockerlag är färdig kan du doppa en pinne i den och sedan skölja med kallt vatten. Stelnar den är den klar. Låt den dock inte bli för mörk, då kommer det smaka bränt. Ljust, bränstensfärgad är fint!

Glukos finner du exempelvis på Apoteket, i alla fall under jultid. Jag använde glasspinnar men grillspett eller liknande går fint!

Kanderade äpplen

3 dl strösocker
1 1/2 dl kallt vatten
1 msk glukos

Gör såhär:

Blanda samtliga ingredienser i en kastrull. Låt koka upp på medelvärme, undvik att röra. Fortsätt att koka på strax över medelvärme tills sockerlagen blir ljus och guldig. Rör inte under tiden. Ta av från värmen, doppa äpplen och ställ för att stelna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.