Smörkräm till tårta


Hej på er,

Så var söndagen här, rätt skönt. Den här veckan har det varit fullt upp!

Vi firade dottern som fyllde 6 år i onsdags och självfallet firades födelsedagen med tårta! Jag är egentligen inte så förtjust i att äta tårta och därför bakar jag det inte alltför ofta men eftersom att dottern önskade sig en hembakad tårta var det förstås så det fick bli.

Tidigare i veckan fick ni recept på den ljusa tårtbotten jag använder när jag bakar tårta och idag ska vi faktiskt prata dekor. För att det här inlägget inte ska bli alldeles för långt kommer ett separat inlägg om vilka fyllningar jag använt. 😉

När man gör tårtor finns det en hel massa olika metoder och produkter man kan använda sig av. Marsipan, grädde, ganacher och krämer hit och dit – det är helt efter tycke och smak.

Eftersom att jag inte är förtjust i tårtor med alltför tjockt lager grädde valde jag den här gången att täcka tårtan med en smörkräm. Smörkrämen smaksatte jag den här gången med vanilj men den är lika god att smaksätta med exempelvis med kakao eller citronskal.

Det finns olika typer av smörkräm, vanlig smörkräm och marängsmörkräm. Den vanliga smörkrämen görs vanligtvis med smör och florsocker i varierande mängd och smaksätts efter tycke och smak. Den innehåller mejeriprodukter men inga ägg. En marängsmörkräm har äggvita och socker i grunden som en maräng och därefter arbetas smör in i smeten. Denna kräm innehåller därför både mejeri och ägg.

När man ska spackla en tårta gör man det i olika steg, dels för att få ett fint resultat, dels för att inte få ett alltför tjockt lager av krämen. Se till att smörkrämen är relativt mjuk när du ska arbeta med den så att den är smidig och följsam. Jag använder en tårtspackel när jag spacklar tårtan. Ta en klick smörkräm på toppen av spackeln och lägg av på sidan av tårtan. Lägg ett tunt lager smörkräm runt hela tårtan. Undvik att dra spackeln fram och tillbaka.

I början av spacklingen görs något som kallas för ”crumbcoating”, dvs att täcka smulorna. Genom att lägga ett tunt lager smörkräm fastnar smulorna här. När du lagt första lagret kräm sätter du tårtan i kylen i ca 30 minuter. Då hinner krämen stelna och smulorna följer inte med nästa gång du lägger på kräm.

Upprepa proceduren tills du fått smörkräm på önskat sätt. Sätt in i kylen mellan varje lager. Lägg också smörkräm uppepå tårtan vid varje omgång. Jämna till enligt önskemål.

Min tårta var 22 cm i diameter och nästan all smörkräm gick åt. Överbliven smörkräm förvaras i kyl.

Smörkräm till tårta

200 gram mjukt smör
Ca 4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
0,75 dl kokande vatten

Gör såhär:

Koka upp vattnet.

Vispa mjukt smör med florsocker och vaniljsocker till det blir riktigt krämigt, använd med fördel en elvisp. Häll i vattnet i en stråle och vispa samtidigt, detta görs tills du får en konsistens du är nöjd med. (allt vatten behöver inte användas)

Smaka av. Det är en fördel om din tårta är kall när du spacklar den.

 

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.