Danska falska wienerbröd – vetebrödsdeg med twist! 1


IMG_9751

Hej på er!

Vi hade vänner på besök igår och självklart bjöd jag på fika! Receptet på dessa godingar hittade jag för jättelänge sedan (säkert något år eller två sedan) när jag sökte på nätet efter vanligt wienerbröd, och de såg så goda ut att jag skrev ner receptet och sparade det – nu var det dags att testa! Jag har gjort om lite så jag bjuder er på min variant!

Varför de heter falska wienerbröd, och framförallt danska, kan jag inte riktigt svara på men de liknar wienerbröd till smaken med vaniljkräm, smörfyllning och glasyr även om konsistensen inte är densamma. De är väldigt goda i alla fall och faktiskt mycket lättbakade!

Degen ska inte jäsa speciellt mycket, och den bakas ut i två omgångar. Först kavlar man ut en platta där man brer på vaniljkräm och sedan bakas resten av degen ut som kanelbullar och dessa läggs sedan ovanpå plattan. När bullarna svalnat är det fint att ringla över kristyr!

Hur stora eller små bullar du vill ha kan du avgöra själv. Bullarna skärs runt varje snurra så om du gör mindre snurror blir det förstås fler bullar. Anpassa plattan lite efter hur du avser gör, jag gjorde 15 bullar och det passade fint!

Hannah´s falska wienerbröd

50 gram färsk jäst
2 dl kall mjölk
3 msk strösocker
2 hela ägg
175 gram mjukt smör
8-9 dl vetemjöl

Fyllning 1;

5 dl vaniljkräm (jag använde marsánpulver som jag blandade med mjölk)

Fyllning 2;

150 gram mjukt smör
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker

Ägg till pensling
Vatten och florsocker till glasyr

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Häll över den kalla mjölken och rör så att jästen löser sig. Tillsätt ägg och socker och rör om. Klicka ner det mjuka smöret och arbeta ner mjölet, gärna med maskin. Degen blir lite klibbig men det gör inget.

Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut den ena degen så att det blir knappt en centimeter tjock. Blanda ihop vaniljkrämen och bred den över.

Blanda ihop den andra fyllningen. Kavla ut degbit nr 2 till en rektangel (precis som när man bakar kanelbullar) och bred på smörfyllningen. Rulla ihop till en avlång rulle och skär i bitar. Forma till bitarna något och lägg dem på vaniljplattan. Lägg över en bakduk.

Sätt ugnen på 200 grader (jag använde varmluft) och låt bullarna jäsa tills ugnen blivit varm. Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i va 15-20 minuter tills bullarna är färdiga och fått fin färg. Låt svalna under duk och ringla över glasyr inför servering.

IMG_9685

Kavla ut en platta, knappt 1 cm tjock, och bred på vaniljkrämen.

IMG_9686

Kavla ut den andra degen till en rektangel och bred på smörfyllningen. Rulla ihop och skär i bitar.

IMG_9687

Lägg ut bullarna på plattan och jäs under duk.

IMG_9690

Grädda bullarna mitt i ugnen och låt svalna under bakduk.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Danska falska wienerbröd – vetebrödsdeg med twist!