Sockriga solbullar/vaniljbullar – fluffig vetebulle med vaniljkräm 3


IMG_4018

Hej på er!

Nu är det äntligen dags för ett recept igen, det var ett tag sedan! Igår bakades det bullar här hemma, och jag gick ifrån mina fantastiska, klassiska kanelbullar och gjorde en annan variant som även de blev mycket uppskattade! Visst är de fina?

De här bullarna kallas för en del olika saker men kanske är solbullar och/eller vaniljbullar något du känner igen? Väldigt goda är de iaf! Det är en fluffig vetebulle som till viss del är fylld/dekorerad med len vaniljkräm, och sedan är de toppade med smör och socker. En riktigt härlig sommarbulle!

De är faktiskt väldigt lätta att göra. Igår hade jag inte tid att göra en egen vaniljkräm utan använde färdigt marsánpulver (vill du göra en egen vaniljkräm kan du exempelvis använda den jag har till mina wienerbröd här) utan man kan välja fritt vad som passar en bäst.

Det är gott att smaksätta degen med malen kardemumma men det är inget måste. Anpassa efter eget önskemål.

Provbaka gärna dessa och bjud in vänner på sommarfika, de kommer garanterat att imponerade! : )

Läckra solbullar med vaniljkräm (ca 20 st)

50 gram jäst
5 dl mjölk
150 gram rumstempererat smör
1 dl vit sirap (alternativt 1 dl socker)
1 helt ägg
Ev 0,75 tsk malen kardemumma
13-14 dl vetemjöl

Vaniljkräm efter önskemål (jag hade ca 150 gram pulver till 6 dl mjölk)

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt det mjuka smöret klickvis. Tillsätt därefter sirap och ägg, och eventuellt kardemumma. Rör om så att allt blandas. Arbeta ner mjölet i omgångar tills du får en smidig deg, använd inte för mycket mjöl. Arbeta degen, gärna i maskin, i ca 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Vispa ihop vaniljkräm under tiden som degen jäser. Den ska vara fast men inte för trög, du ska kunna spritsa den.

Sätt ugnen på 200 grader, jag använde inte varmluft.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Dela varje deg i ca 8-10 bitar och forma till runda bollar, ungefär i storlek som en tennisboll. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och gör ett hål i varje. Spritsa vaniljkräm i varje bulle (tryck gärna lätt så att krämen stannar kvar lite i bullen) och låt dem jäsa i 25 minuter, fortfarande under bakduk.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 14-15 minuter. När bullarna svalnat penslar du dem med smör och doppar i strösocker. Klart för servering! Bullarna går fint att frysa men vänta med sockerdekorationen tills du ska servera dem.

IMG_3983

Fördela krämen i de runda bullarna och låt dem jäsa under bakduk.

IMG_4004

Pensla de avsvalnade bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker. Servera de läckra solbullarna på en gång : )


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 tankar om “Sockriga solbullar/vaniljbullar – fluffig vetebulle med vaniljkräm