Klassiska frasiga wienerbröd med hemgjord vaniljkräm och sockersöt glasyr 1


IMG_6358

Hej på er!

Nu ska ni få ett recept på något klassiskt och väldigt gott men som är ett litet projekt att ro iland. Dessa goda saker bakade jag på påskafton och de fick tummen upp av samtliga gäster!

Jag pratar om klassiska, frasiga wienerbröd som fyllts med en hemgjord vaniljkräm och som toppats med en söt sockerglasyr. Wienerbröd är något som jag själv förknippar med konditori – det känns lite avancerat att göra hemma och de blir alltid så fina…

Men, jag måste faktiskt säga att jag är väldigt nöjd med min egen variant! De blev härligt frasiga och vaniljkrämen smakar riktig, äkta vanilj och i kombination med sockerglasyren tycker att de nog klassas in i något av de bättre jag gjort. Jättegoda! Jag kommer att experimentera vidare med detta för att kanske ändra utseende , smaker osv. Mums!

Att min vaniljkräm är brun i färgen beror på att jag använt mig av äkta vanilj till skillnad från de färdiga wienerbröden som oftast har en färdig marsankräm. Om du inte vill göra en egen vaniljkräm kan du förstås använda en färdig variant som du tycker om. Se bara till att den är ganska fast så att den inte flyter ut.

Dessa wienerbröd är inget ”snabbt” man svänger ihop när det vankas fika utan de tar en bra stund att baka. Det ska kavlas, kylas, kokas kräm och bakas ut men jag tycker helt klart att det var värt det! Verkligen ett supergott fikabröd. Och roligt var det också!

Läs igenom receptet innan du börjar så får du koll på hur du ska göra.

Wienerbröd (ca 10 st)

Deg;

300 gr vetemjöl special
1 1/4 dl kallt vatten
25 g jäst (för söta degar)
1 ägg
1 äggula
2 msk strösocker
0,5 tsk salt
300 gr rumsvarmt, normalsaltat smör

Vaniljkräm;

3 krm vaniljpulver (1 vaniljstång går också bra)
2 1/2 dl mjölk
3 st äggulor
70 g strösocker
2 msk maizenamjöl

Glasyr;

3 dl florsocker
3 msk kallt vatten

Gör såhär:

Börja med att lägga mjölet i en fryspåse och lägg det i frysen i ca 30 minuter.

Smula jästen i en degbunke och lös jästen i det kalla vattnet.

Tillsätt ägg, äggula, strösocker och salt och arbeta till sist in vetemjölet. Låt degen arbetas i maskin/assistent några minuter tills degen släpper bunkens kanter. Försök att inte arbeta in mer mjöl i degen. Lägg degen i en plastpåse och lägg den i frysen i ca 15 minuter.

Mjöla en bänk/bakbord lätt och kavla ut degen till ca 20×16 cm. Fördela det rumsvarma smöret så att det täcker halva den utkavlade degen. Vik över degen och tryck ihop kanterna. Lägg hela degbiten i plastfolie och låt den kylas i kylskåpet i ca 30 minuter.

Ta återigen ut degen på mjölad bakbord och kavla nu ut den till ca 30×40 cm. Försök kavla inifrån och ut. Vik ihop degen med treslag. Vrid degen ett kvarts varv och kavla ut den igen till samma mått som tidigare, 30×40 cm. Täck med plastfolie och låt kylas i kylskåpet tills den ska användas, min låg ca en timme.

När det är dags att baka ut wienerbröden kavlar du ut den kylda degen till 30×40 cm och skär den i rutor om 10×10 cm. Vik in flikarna mot mitten och låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt (under bakduk) i 45 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. (jag använde varmluft) Pensla wienerbröden med ägg (jag blandade 1 ägg, 1 äggula och 0,5 krm salt). Fördela en klick vaniljkräm i mitten av varje wienerbröd och grädda dem mitt i ugnen i ca 12-15 minuter. Kika lite efterhand för att se om de fått mycket färg, i så fall kan du sätta plåten längre ner i ugnen.

Låt svalna på galler och dekorera dem med glasyr när de svalnat helt.

Vaniljkräm:

Blanda vaniljpulvret och mjölk i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Ta bort från
värmen och sätt på ett lock.

Vispa äggulor och socker några minuter för hand ett par minuter så att det blir fluffigt.

Tillsätt maizenamjölet och vispa så att du får en slät kräm. Tillsätt mjölken under omrörning och sätt tillbaka kastrullen på plattan. Låt det hela koka upp under omrörning tills det precis börjat koka. Häll krämen i en skål och kyl den i vattenbad. Förvara i kyl till det är dags att fylla wienerbröden, den håller någon dag i kyl.

 

IMG_6236

Vispa ihop vaniljkrämen enligt anvisningar.

IMG_6246

Arbeta ihop degen i assistent. Låt den vila och ”fyll” den med smör. Kavla ut och kyl enligt anvisningar.

IMG_6252

Kavla ut den färdiga degen och dela den i fyrkanter, ca 10×10 cm. Vik ihop och låt jäsa under bakduk på plåt.

IMG_6254

Pensla de färdigjästa wienerbröden med ägg och fyll dem med vaniljkräm.

IMG_6357

Blanda ihop glasyren och ringla den över de kalla wienerbröden.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Klassiska frasiga wienerbröd med hemgjord vaniljkräm och sockersöt glasyr