Hej på er!
Jag har verkligen varit inne i ett ”bak-stimm” de senaste dagarna och har provat på en hel massa olika recept/bakverk. Jag tycker verkligen att det är roligt att baka stora saftiga bullar, smakrika mjuka kakor och dekorerade cupcakes men jag tycker samtidigt att det är mysigt och finns en charm i att baka småkakor.
Så, idag blir det ett småkaksinlägg! I helgen serverade jag våra gäster dessa spröda vaniljdrömmar och de fick ett väldigt positivt mottagande. De är sådär härligt spröda och småsmuliga med en mild smak av vanilj. De är inte alls svåra att göra och om du förvarar dem torrt och lufttätt så håller de ett bra tag. De funkar även fint att stoppa i frysen, perfekt att plocka fram vid oväntat (eller väntat) besök.
Kakorna är jättegoda precis som de är men några av kakorna fick lite chokladrippel över sig. Smält lite choklad och ringla över kakorna. Låt stelna. Inte svårare än så.
Se till att fyll upp kakburken med lättbakade och goda kakor!
Spröda vaniljdrömmar (ca 40 st)
100 gram smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl naturell olja (exempelvis rapsolja)
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
Gör såhär;
Sätt ugnen på 150 grader.
Rör smör, socker och vaniljsocker pösigt, jag använde mig av elvisp. Tillsätt oljan i omgångar och rör om för hand.
Blanda hjorthornssaltet med 1 dl vetemjöl och rör ner i degen. Tillsätt därefter resterande mängd mjöl.
Forma degen till två rullar och dela varje rulle i 20 bitar. Rulla bitarna till bollar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 minuter tills de känns lätta. Låt svalna på plåten och förvara sedan torrt.
Blanda smör, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda hjorthornssaltet med 1 dl mjöl och rör ner i degen. Tillsätt därefter resten av mjölet.
Forma degen till rullar och dela därefter varje rulle i 20 bitar. Rulla till bollar och lägg på plåt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 minuter. Garnera eventuellt med smält choklad och förvara torrt.
Finns det något godare än drömmar – framför allt så här till jul? Vad gott det såg ut med vit choklad på. Det måste provas nästa gång 😛