Baka med surdeg – starta din egen surdegsgrund! 1


IMG_6553

Hej och hallå på er!

Nu ska jag sammanställa ett recept som jag tänkt på länge, och det här är något av en favorit för mig – det handlar om surdeg!

Att baka med surdeg är fantastiskt roligt och det resulterar i ett supergott bröd, härligt segt inuti och knaprig skorpa. Åh, det är så gott!

Har du provat? Det kan tyckas vara lite svårt men när man väl fått kläm på det brukar det gå riktigt bra. Man kan också välja en mellanväg, om jag är osäker på hur stark min surdegsgrund blivit tillsätter jag ibland ett par gram jäst i degen för att hjälpa jäsningen lite på traven.

Nedan finner då två recept, ett på rågsurdeg och ett på vetesurdeg. Det tar ett par dagar att få igång dem men det är det väl värt. Jag förvarar sedan mina i kylen och matar dem ungefär en gång i veckan. Det finns några olika varianter på hur man startar sin grund men varianten nedan har jag aldrig misslyckats med. Grundreceptet kommer från Pain de Martin och sen gör jag bara små ändringar ibland.

Till vetersurdegen använder jag pyttelite rågsurdeg, så om du gör den varianten får du alltså göra rågsurdegen först. Jag har provat andra varianter av vetesurdegsstart (ex med äpple eller yoghurt) men då haft problem med att det möglat, så nu kör jag på den här metoden.

Prova gärna, jag kommer uppdatera med surdegsrecept längre fram och då utgår jag alltid från grunderna nedan.

Använd en glasburk med lock som rymmer minst 0,5 liter när du startar grunderna. Jag använder min hushållsvåg mycket när jag bakar men du fåt även volymerna i andra mått nedan.

Rågsurdeg

Dag 1, morgon

1 dl (100 gram) ljummet vatten
0,5 dl (30 gram) fint rågmjöl

Blanda samman mjöl och vatten i en glasburk. Överarbeta inte smeten men se till att den går ihop. Lägg på locket men skruva inte åt det så att det blir tätt. Ställ burken på ett varmt ställe (gärna runt 25 grader).

Blandningen ska nu stå i 3 dagar. 2 gånger om dagen – morgon och kväll – skakar du varsamt på burken. (innehåller kommer att skikta sig men det är i sin ordning)

Dag 4, morgon

1 dl (100 gram) ljummet vatten
1 1/2 dl (90 gram) fint rågmjöl

Blanda ner vatten och mjöl i den befintliga smeten. Rör om. Blandningen kommer att tjockna något.

Dag 4, kväll

1 dl (100 gram) ljummet vatten
1 dl (60 gram) fint rågmjöl

På kvällskvisten bör jäsprocessen ha kommit igång och det ser du på att smeten vuxit en del. (om den INTE har gjort det kan du låta den stå som den är i ca 10-12 timmar till) Surdegen doftar inte så gott men det är helt som det ska. Den behöver jäsa en stund till för att bli riktigt stark.

Häll ut allt förutom 0,5 dl (ca 55 gram), tillsätt mjölet och vattnet. Rör om och ställ tillbaka på samma ställe.

Dag 5, morgon

Nu bör din surdeg ha rest sig och blivit bubblig, nästan som chokladmousse. Du har nu en färdig rågsurdegsgrund!

_____________________________________________________________________________________________

 

Vetesurdeg

Dag 1, morgon

1 tsk (5-6 gram) rågsurdegsgrund
1/2 dl (50 gram) ljummet vatten
1 dl (50 gram) vetemjöl special

Blanda alla ingredienser i en glasburk. Lägg på lock (skruva inte åt) och låt den stå varmt, precis som på samma sätt som grunden ovan. Ska burken varsamt var 12:e timme.

Dag 2, kväll

1 1/2 dl (100 gram) vetemjöl special
1 dl (100 gram) ljummet vatten

Tillsätt vatten och mjöl till smeten. Låt den stå 12 timmar. Därefter bör den ha vuxit en del och börjat bubbla. (om den inte gjort det låter du sen stå 12 timmar till, häller ut allt förutom 50 gram och upprepar steg 2)

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Baka med surdeg – starta din egen surdegsgrund!