Saftiga och lättbakade rabarberfrallor!


Ja, nu är det äntligen dags för rabarbern att göra sitt intåg i köket igen efter ett långt uppehåll under höst och vinter. Rabarbern är ju otroligt tacksam och går att använda till så mycket – kompotter, krämer, pajer, mjuka kakor och den här gången har jag testat att göra ett matbröd med just rabarber.

Bullarna blev jättesaftiga och var väldigt enkla att göra. Frys dem gärna efter baket så har du saftiga bullar att plocka fram efterhand. De är perfekta till såväl frukostbröd som till picknickkorgen, eller bara att avnjuta till mellanmål med ett gott pålägg. Vill man ha helt ljusa bullar kan man ersätta rågmjölet med vetemjöl, eller någon annan mjölsort som passar ens egna önskemål.

Saftiga frukostbullar med rabarber (ca 12-15 st)

250 gram skivad rabarber

3 msk strösocker

2 1/2 dl vatten

50 gram jäst

50 gram smör, rumsvarmt

1,5-2 tsk salt

2 dl grovt rågmjöl

ca 9 dl vetemjöl special

Gör såhär;

Koka upp den skivade rabarbern med vatten och socker i en kastrull, rör om då och då. Låt puttra någon minut så att rabarbern börjar falla isär något.

Häll det i en bunke, låt svalna till 37°.

Tillsätt jäst, smöret i bitar, salt och det mesta av mjölet (ta lite i taget). Arbeta degen smidig, den är ganska lös.

Jäs under bakduk ca 45 min. Sätt ugnen på 225°.

Häll ut degen på mjölad bänk och dela den i 12-16 delar. Forma bullarna till önskad form och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 10 min. Pensla ev med vatten eller mjölk.

Grädda bröden i mitten av ugnen 12–13 min. Låt svalna på galler.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.