Silviakaka – mjuk kaka med krämig glasyr och kokos


God förmiddag på er!

I helgen har vi haft gäster och bakgalen som jag är så vill jag förstås gärna bjuda på fika. Visserligen har jag ju en del gamla favoriter som jag gärna bjuder på (bland annat morotskaka och kanelbullar) men jag var sugen på att testa någonting nytt den här helgen.

Mitt val föll på ”silvia-kaka”. Du känner kanske till den mjuka kakan ”kärleks-mums”? (eller något av de andra namn den kallas) En mörk mjuk kaka med en brun glasyr toppad med kokos? Silvia-kaka är den ljusa varianten kan man säga. En mjuk god kaka med en krämig, vaniljsmakande glasyr toppad med kokosflingor. I glasyren använde jag mig av lite pressad citronsaft. Självfallet kan du öka på mängden citron om du vill ha en mer citronsmakande glasyr.

Den är ett rätt söt kaka så man kan inte äta alltför stora bitar men det blev rätt lagom. En enkel kaka att svänga ihop och som räcker till många. Gott och sött! Kakan går även fint att frysa, vilket är rätt smidigt när det blir en långpanna full med kakor : )

Silvia-kaka

6 st ägg

6 dl strösocker

6 dl vetemjöl

6 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

3 dl kallt vatten

Glasyr

175 gram smält smör

7-8 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk pressad citron

2 äggulor

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper (min form var drygt 30×40 cm).

Vispa ägg och socker riktigt poröst och luftigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och vänd ner detta i äggsmeten. Tillsätt sedan vatten och vänd om till en smidig smet. Häll smeten i en långpanna och grädda i ca 25-30 minuter. Om kakan behöver ett par minuter extra i ugnen kan du lägga över lite folie på slutet så att den inte blir för mörk. Känn med sticka.

Låt kakan svalna, låt den ligga i formen en stund men lyft ur den ur formen och låt svalna under duk på plant underlag. Kakan måste ha svalnat helt  innan du lägger på glasyren.

Smält smöret till glasyren. Rör ner florsocker, vaniljsocker, pressad citron och äggulor och blanda ordentligt. Bred på glasyren i ett jämnt lager på kakan och strö över kokos i den mängd du önskar.

Skär upp i rutor.

Vispa ägg och socker riktigt poröst. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggblandningen.

Häll smeten i bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175 grader i ca 23-30 minuter, känn med sticka.

Blanda ihop glasyren och bred ut den över kakan.

Strö över kokos och skär kakan i rutor. Förvara i kyl och ta fram en liten stund före servering eller lägg bitarna i frysen och ta fram efterhand.

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.