Jag gillar att baka kakor i långpanna – det är så himla smidigt. Jag gillar också att baka mjuka kakor – hyfsat snabbt, gott och går att variera väldigt mycket. En av mina favoritkakor när det kommer till ”mjuka kakor” är morotskaka med en vaniljfrosting. Det är världens godaste morotskaka och den är så enkel att göra! Saftig, smakrik med en krämig frosting.
Jag hade en fin vän på besök igår så jag och barnen (läs jag) knåpade ihop morotskakan under förmiddagen. Det är viktigt att kakan får stå och svalna ordentligt innan man lägger på frostingen (annars smälter den), så man vinner helt klart på att göra den några timmar innan den ska serveras.
Den här kakan är alltid uppskattad och alla som smakat den älskar den! Den går utmärkt att frysa (frys dock utan frostingen) och den håller flera dagar i kylskåp.
Du måste prova! 🙂
Världens bästa morotskaka!
4 dl strösocker
4 hela ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
2 dl olja (välj en nuetral olja utan smak, ex rapsolja)
6 dl finrivna morötter
Frosting
110 gram philadelphiaost
60 gram mjukt smör
4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Gör såhär;
Smöra och bröda en ugnsform, ca 30×40 cm. Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Riv morötterna fint.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Vänd ner dem i äggblandningen. (rör inte, då blir kakan kompakt). Tillsätt därefter morötterna och oljan. Blanda allt ordentligt, men varsamt.
Häll ner smeten i formen och grädda i 150 grader, i ca 25-30 minuter. Känn med sticka.
Gör frostingen under tiden som kakan gräddas. Blanda ost, smör, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa med elvisp tills det blir en jämn kräm. Smaka av och låt stå kallt.
Ta ut kakan och låt den svalna helt. Bred på frostingen i ett jämnt lager och låt kakan stå i kylen. Servera och njut!
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.
Blanda i de torra ingredienserna, morötterna och oljan.
Grädda kakan och låt den svalna.
Vispa ihop frostingen med elvisp så att den blir krämig.
Bred ut frostingen över kakan och förvara den i kylen.
Vi är en hel familj som skriver under på att det är världens bästa morotskaka! 🙂
Conny dreglar bara jag säger ordet. Haha!
Hej Hanna, jag fullkomligen älskar morotskaka så detta måste man ju testa men analfabet som jag är när det gäller bakning så tänkte jag fråga om det inte är svårt att inte röra ner de torra ingredienserna…typ daskar du ner de eller vänder runt det liksom… 🙂 ?
Hej Micki!
Ja, om du älskar morotskaka så ska du definitivt prova denna! Du lär inte behöva leta vidare efter andra recept sen. 🙂
Kakan är faktiskt mycket enkel att göra och kräver egentligen inga större bakkunskaper. Tänk dig att du vill behålla en fluffig smet och försök vänd ner ingredienserna. Rör inte som en tok utan ta det försiktigt men se ändå till att det blandas ordentligt. 🙂
Lycka till! Hör gärna av dig om/när du provar att baka kakan!
Med vänlig hälsning,
Hannah
Tack, toppen då måste jag prova 🙂 och återkommer med the verdict 🙂
/M
Pingback: Silviakaka – mjuk kaka med krämig glasyr och kokos – Alla goda ting